Як отримати робочу візу в Польщу, кілька рад

З кожним роком кількість бажаючих покинути межі України стрімко зростає. За інформацією місцевих газет, отримати робочу візу в Польщу хочуть, 75% опитаних громадян із Західної України.
Причини отримання робочої візи в Польщу різні, люди хочуть:

  • отримати роботу за кордоном;
  • отримати освіту;
  • підвищити кваліфікацію;
  • працювати на сезонних роботах.

Більшість людей їде в сусідню Польщу. Це трудова міграція, так звані, «заробітки». Більшість польських роботодавців, які зацікавлені в дешевій робочій силі з України, надаючи їм роботу і житло. Роботодавці допомагають оформити необхідні документи: трудовий договір та польську національну робочу візу. У цій статті розглядається як отримати робочу візу в Польщу.

Зміст статті:

Що таке робоча віза, і її типи

Віза-офіційний документ, який дає дозвіл на перетин кордону, право на роботу в тій країні, яка його видала. Відповідно робоча віза-офіційне свідоцтво, яке дає право працювати і жити за кордоном.
Отримання польської національної візи набагато складніше, ніж туристичний.
Запрошення від польських роботодавців будуть головною підставою для відкриття робочих віз. Сьогодні підшукати роботу, вчитися, працювати в цій країні нескладно.

Є два види національних робочих віз:

  • шенгенська;
  • національна.

Для громадян України оформити Шенгенську робочу візу (C05) можуть особи, які, на запрошення будуть виконувати роботу, від декількох тижнів до трьох місяців. Тому термін дії візи обмежується 90-ма днями на півроку. Працівнику треба з моменту відкриття візи використовувати термін її дії до 90 днів. Наприклад, якщо польська робоча віза відкрита першого січня, а працівник поїхав на роботу 15 квітня, він буде працювати в Польщі тільки 75 днів бо термін дії візи закінчиться 30 червня.

Польская виза
Національна робоча віза в Польщу для українців(D5, D6), видана на підставі запрошення воєводи і роботодавця, дозволяє іноземцю перебувати в країні до 90 днів. Найчастіше відкривають візи терміном 180/360 або 360/360 днів. У цьому випадку дозволено працювати 6 місяців протягом року або у другому випадку рік.
Дія віз обмежена одним роком. На підставі польської національної візи оформляється карта побуту, а також довгостроковий контракт.
Такий же дозвіл на роботу є у студентів. Але легально працювати можуть тільки власники тимчасової або постійної карти побуту.

Нелегальної в Польщі вважається робота по іншим типам WIZY, крім C5, D5, D6, D9, а також робота з візою іншої країни ЄС. Польща захищає свій ринок праці і не дозволяє працівникам з України, який отримав робочу візу, наприклад, в німецькому консульстві працювати з нею на своїй території.

Поради: якщо вдасться зареєструватися на сайті консульства (e-konsulat.gov.pl), значить у заявника буде економія 18,5 євро.

Ймовірність такої події невелика. У більшості випадків заявник отримає відповідь: “упшеймны информуемы з сытуации шлюбу вільних мейсц в сыстэме …”. Це означає, що треба йти в візовий центр і оформляти документи за гроші.

З чого почати оформлення документів

Відкривати робочу візу в Польщу можна самостійно або за допомогою агентства. Другий варіант набагато простіше, але дорожче, не кажучи про те, що після відкриття дозволу агентством, вам доведеться самостійно працевлаштуватися після приїзду в країну.
Для отримання позитивної відповіді в консульстві робіть такі кроки:
подбайте про запрошення на роботу;

Визовая анкета

  • підготуйте пакет документів, заповнити візову анкету;
  • увійдіть в консульстві для подачі документів на перевірку та затвердження (оплатити візовий збір);
  • подайте документи до консульства особисто;
  • сплатити консульський збір;
  • зняти біометричні дані (для тих у кого немає біометричного паспорта).

На сьогоднішній день в Україні діє 5 консульств, 22 візові центри в кожній області країни.
Після сплати візового збору необхідно зареєструватися на подачу документів. Зробити це можна в онлайн-режимі, для цього є сайт консульства.

Поради: оплачуєте сервісний збір на отримання робочої візи в ППВА тільки в тому банку, на який посилається візовий центр. Якщо оплатити послуги сервісного центру в іншому банку, гроші можуть не прийти і доведеться платити заново.

Часто бажаючих зареєструватися буває проблематично, так само як і знайти вільну дату на наступний місяць. Великі черги в консульство утворюються після зими. Для реєстрації вибирайте самі день і час подачі документів.
Оформлення триває від 3 днів до тижня. Забрати паспорт з відкритою візою треба в тому ж візовому центрі, де здійснювалася оплата. Хід розгляду заявки дивіться на офіційному сайті або замовте СМС, яке повідомить, що запит переглянутий, і оброблено з позитивним рішенням.

Як отримати запрошення для роботи в Польщі

Запрошення, або «Заява роботодавця про намір дати роботу іноземцю» – це документ, який надає підставу для відкриття Польської робочої візи, визначає її тип. Польська сторона оформляє запрошення самостійно, реєструючи його в управлінні праці, передає оригінал майбутньому працівникові особисто або поштою. У запрошенні зазначаються:

Запрошене працы

  1. Повне ім’я людини, яку роботодавець бере на роботу.
  2. Назва посади, тип робіт, які буде виконувати працівник.
  3. Інформація про роботодавця, контактні телефони, адресу.
  4. Дати коли починається робота, час перебування та можливі дати виїзду з України.
  5. Тип договору на працевлаштування.
  6. Розмір заробітної плати.

Отримати запрошення на сьогодні не представляє проблем. Є кілька шляхів для цього.
через агентства по працевлаштуванню; (https://www.delo.net.ua/data/583791_3.jpg)

  • безпосередньо від роботодавців;
  • на сайтах з працевлаштування в інтернеті;
  • через знайомих вже працюючих за кордоном;
  • у водіїв пасажирських автобусів;
  • з допомогою знайомих.

Пряма домовленість з роботодавцем гарантує працевлаштування по приїзді в країну.
Наступний спосіб?це звернення до фірм, що займаються оформленням віз та виготовленням запрошень. Ціна на цю послугу буде залежати від виду запрошення. Цей шлях часто не гарантує працевлаштування після відкриття візи, адже агентства іноді дають запрошення від компаній, з якими співпрацюють і які не потребують працівників. Це часто створює проблеми як для українських працівників, так і польської біржі праці.

Поради: Не варто їхати на заробітки не маючи хоча 2– 3 варіантів працевлаштування або знайомих, з якими можна було б порадитися.

Документи для оформлення робочої візи в Польщу.

В перелік документів на робочу візу в Польщу для українців входять:

  1. Закордонний паспорт, його ксерокопія та ксерокопія перш відкритих віз.
  2. Внутрішній паспорт або id-карта, його ксерокопія (1,2 сторінки, сторінка з пропискою та сімейний стан).
  3. Заповнена візова анкета, яку можна скачати в інтернеті.
  4. Дві фотографії, зроблені не раніше, ніж за 6 місяців до подачі документів. Варто звернути увагу, що фотографія повинна відповідати певним вимогам. Обличчя повинно займати 70-80% фотографії.
  5. Підтвердження платоспроможності – завірена виписка з банку про гроші на особистому рахунку.
  6. Страховий поліс на суму не менш ніж 30 000 євро. Особливих вимог до полісу немає, ви можете самостійно вибрати страхове агентство виходячи з власних міркувань.
  7. Підтвердження оплати консульського і візового збору, (копія квитанції).
  8. Лист про реєстрацію на подачу документів на Польську візу.
  9. Документом, що підтверджує мету поїздки буде запрошення роботодавця на роботу в Польщі.

Поради:
Розрахуйте необхідний час на розгляд для відкриття візи. Теоретично візовий центр розглядає документи на видачу віз шість робочих днів.

Прискорити розгляд документів на отримання візи може тільки консул. Ця послуга платна, коштує 70 євро і підходить тільки для окремих, чітко обумовлених випадків.
В інших випадках розгляд документів йде звичним порядком.

У скільки обійдеться українцю віза

Кандидатів бажаючих виїхати за кордон цікавить скільки коштує віза в Польщу. Незалежно від її типу та без урахування додаткових документів і послуг віза обійдеться бажаючим в 53,5 євро. З них:

  • 18,5 євро оплачується за візовий збір;
  • 35 євро сума консульського збору.

В ціну робочої Польської візи входять додаткові послуги візового центру, такі як SMS-повідомлення про повернення паспорта із візового центру власнику.

Витрати на медичну страховку

Без належного страхування отримати візу не можна. Страховий поліс повинен бути дійсним на період дії візи. Здобувач візи страхується на суму не менше 30 тис. євро. Дія страхового поліса має поширюватися на всі держави Шенгенської зони. Вартість оформлення страхового поліса залежить від виду страховки і від компанії, яка її відкриває. Його ціна становить від 200 до 500 грн.

страховка
Поради: Страховку купуйте у страхових компаній, які співпрацюють з туристичними агентствами. Поліс повинен бути міжнародного зразка.

Пам’ятайте, що відкрита робоча віза в Польщу, не гарантує безперешкодного перетину кордону. Тут все залежить від рішення прикордонників. Може отримати відмову у в’їзді людина, яка веде себе на кордоні підозріло або неадекватно.

Як не купити фіктивне запрошення

Перш ніж платити за запрошення його треба перевірити. Завдяки коштам програмування і друку підробляють гроші, а не те що запрошення.
1. Термін дії запрошень, оформлених за спрощеною процедурою польським працедавцем дорівнює 180 днів протягом року.
2. У запрошенні повинні бути:

  • дата видачі, печатка, підпис;
  • назва фірми, телефон, адресу;
  • термін дії запрошення, початок і кінець;
  • адреса: місто, вулиця, номер;
  • заробітна плата працівника нетто (чиста на руки, без податків);
  • трудовий договір з працівником;
  • персональні дані працівника, збігаються з даними закордонного паспорта;

Якщо в запрошенні будуть розбіжності з закордонним паспортом, можна виїхати за межі “з повротэм”.

3. Всі запрошення повинні реєструватися в головному Управлінні Праці в Польщі.

Поради:

  • Зателефонуйте роботодавцю за контактним номером телефону, вказаним в запрошенні. Вартість дзвінка не йде ні в яке порівняння з витратами на оформлення робочої візи.
  • Перевірте по інтернету NIP підприємця, це десятизначний номер, даний податковою інспекцією. Він відповідає нашому ідентифікаційним номером для ФОП.
  • Якщо запрошення дає юридична особа, перевіряйте REGON, це дев’ятизначний ідентифікаційний номер для підприємств, що він відповідає нашому ЗКПО.
  • Перевірте дані запрошення у державному судновому реєстрі Польщі за адресою: ems.ms.gov.pl

Якщо в судновому реєстрі такої компанії немає, значить запрошення фальшиве.
Якщо ця стаття була корисною, поставте посилання на неї в соціальних мережах або перешліть знайомим.