15 000 іноземців не мають дійсних карт проживання. Невже українці повинні покинути Вроцлав?

Більше 15 тисяч прострочених карт проживання на руках українців. За новими картами товпляться люди в провінційному офісі Вроцлава. Українці стоять в довгих чергах, після чого вони чекають документів, хоча запити на такі документи, які надходять вчасно.

Українські працівники кажуть, щоб оновити карту проживання доводиться стояти в чергах, хоча була і онлайн реєстрація, яку зараз скасували. чтобы обновить карту проживания украинцы стоят в очередях

В кінці липня офіс закрив онлайн-бронювання з-за численних порушень, таких як блокування посилань або нумерація. Замість цього він почав систему бронювання по телефону, що працює три дні на тиждень від 12:00 до 13.30.

– Я подзвонив, але лінія була зайнята. Я дзвонив, не зупиняючись і за півтори години нарешті, хтось підняв трубку і призначив мені візит на 30 жовтня, – каже українець працює у Польщі.

На нову карту проживання українським громадянам потрібно буде чекати од 3 до 8 місяців, після того, як рішення буде прийнято, іноземець повинен буде заплатити 50 злотих і зареєструвати документ.

Деякі українці бояться, що тривалий час виготовлення нової картки може загрожувати їм депортом. Але в уряді кажуть, якщо дотримано строк подання заяви про надання посвідки на тимчасове проживання іноземцеві, і заявка не містить яких-небудь формальних недоліків або формальних недоліків, які були завершені до крайнього терміну, воєводство поміщає в паспорт штамп, що підтверджує клопотання про тимчасове проживання. У такому разі перебування іноземця на території Республіки Польща вважається законним з дати подання заяви на дату остаточного рішення про видачу посвідки на проживання. Не було ситуації, коли влада наказала покинути країну іноземцю, каже Ганна Айслер з прес-служби воєводи Павла Греняка.

Немає чіткої інформації про те, які конкретні документи українці повинні принести для оновлення карти. Система реєстрації не працює, черги затягуються нескінченно – перераховує українка з Вроцлава.

Воєвода Павло Греняк неодноразово визнавав, що проблема з тривалим часом очікування документів про перебування і довгі черги в офісі відома йому. Він також сказав, що буде займатися вирішенням цієї проблеми. Минулого тижня він пообіцяв, що число посадових осіб, які обслуговують іноземців, збільшиться з наступного року. В даний час 35 інспекторів займаються легалізацією перебивання іноземних громадян. З січня їх буде не менше 60.

В кінці наступного року Вроцлавський офіс планує ввести в експлуатацію нову будівлю, яка буде включати в себе кімнату з додатковими 12 вікнами для обслуговування іноземців, які подають заявки на тимчасове проживання або дозвіл на роботу в Польщі. Щоб поліпшити обслуговування, офіс купить нову систему черг, яка дозволить повернутися до онлайн-реєстрації. «Також ми запустимо інформаційний портал, в якому іноземець зможе правильно заповнити заявку, а після цього, він буде стежити на якому етапі його справа», – заявляє Ганна Эйслер, підтверджуючи обіцянки, зроблені Павлом Греняком в липні на прес-конференції.