У Польщі планують значно спростити правила працевлаштування для медиків з інших країн

У міністерстві охорони здоров’я Польщі розробили пропозиції, які значно спростять працевлаштування медичних працівників.

Медицинские работники фото

Найближчим часом планується скасувати обов’язкову процедуру нострифікації дипломів. Мета такого рішення – полегшення доступу на польський ринок праці спеціалістів в області медицини з-за меж Європейського союзу, в першу чергу з України.

В даний час у Польщі спостерігається гостра нестача лікарів та медичного персоналу. У країнах ЄС працює модель, яка була розроблена Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Згідно цієї моделі в Польщі на 1 000 осіб всього 2,3 лікаря, тоді як середній показник в Євросоюзі становить 3,5.

Згідно з даними Вищої палати медсестер і акушерок, кожна третя медсестра в країні пенсійного віку. Поряд з цим, все більше польських лікарів планують поїхати працювати в інші країни.

Міністерство охорони здоров’я Польщі ініціював ухвалення рішення про спрощення процедури працевлаштування для медиків з країн, які не входять в ЄС, в першу чергу з України. Для цього планується внести зміни в закон про вищу освіту та відмінити процедуру нострифікації диплома про вищу медичну освіту Польщі для громадян третіх країн.

На сьогоднішній день тест на нострифікацію організовують 8 медичних університетів, кожен з яких готує свої питання для тестів.

Серед майже 1 200 іноземців, які мають право на медичну практику в Польщі, українців 314 осіб – це найбільш численна група серед усіх медиків з інших країн, які працюють в медичних установах.

На сьогоднішній день близько 500 осіб подали заявки на право працювати в польській системі охорони здоров’я.

Джерело: www.eurabota.ua