Робота в Польщі для сімейної пари

Робота в Польщі привертає увагу все більшу кількість громадян країн СНД. У цього є об’єктивні передумови: економічна криза, зниження рівня доходів, більш висока оплата праці в РП.

Ми вже неодноразово розповідали про нюанси офіційної роботи в Республіці, на цей раз зупинимося на питанні працевлаштування сімейних пар.працевлаштування сімейних пар

У чому переваги? Які недоліки? До чого готуватися, і яка робота для сімейних пар білорусів, українців і росіян підійде? Про це і поговоримо, ґрунтуючись на реальному досвіді людей.

Зі статті ви дізнаєтесь:

  • Переваги роботи в Польщі для сімейної пари
  • Які вакансії підійдуть?
  • Орієнтовні розцінки на роботу в 2017 році
  • Вимоги до сімейних пар
  • Складнощі та нюанси, які потребують попереднього узгодження з роботодавцем
  • Оформлення документів
  • Відгуки
  • Відео: поради для пар із дітьми

Переваги роботи в Польщі для сімейної пари

Працювати сім’єю вигідно та зручно з кількох причин. Головне – це підвищення доходу, адже заробити удвох можна більше, ніж одному. Крім цього, є ще безліч плюсів:

  1. Збереження сім’ї: не доведеться розлучатися на тривалий час.
  2. Безпека: легше нівелювати загрози, перебуваючи поруч з близькими, ніж на значній відстані.
  3. Взаємна підтримка: психологічна допомога при адаптації в іншій державі.

Розглядаються варіанти працевлаштування саме сімейних пар, а не сімей із дітьми. Останнє може ускладнити процес через суворі законодавчі норми, що регламентують прожитковий мінімум.

Які вакансії підійдуть?

Висококваліфіковані, вузькоспрямовані галузі займаються підбором кадрів в індивідуальному режимі, і навряд чи можна класифікувати ці дані. Тому основна увага звертається на безкоштовні вакансії в Польщі для сімейних пар, доступні більшості претендентів.

Серед таких робочих місць перевага надається здобувачам із великим професійним досвідом, таким як:

  • будівельники;
  • слюсарі;
  • токарі;
  • фрезерувальники;
  • швачки;
  • овочівники в цілорічні тепличні господарства тощо.

Не всі вони передбачають працевлаштування пар на одні й ті ж посади, але підібрати роботу на одному заводі подружжю цілком можливо.

Далі йдуть сезонні роботи в Польщі, на яких родина взагалі може працювати «пліч-о-пліч». Це:

  • обрізка дерев і чагарників;
  • прополка;
  • збір та упаковка врожаю (ягоди, фрукти, овочі).

До сезонних робіт можна віднести і працевлаштування у сферах туристичного, готельного бізнесу: покоївки, екскурсоводи, портьє, офіціанти, кур’єри тощо. Цей вид працевлаштування передбачає, крім іншого, відмінне володіння польською мовою і бажано англійською.

Менш кваліфіковані молоді пари можуть знайти роботу на:

  • м’ясокомбінатах;
  • складах;
  • меблевих фабриках.

Це такі вакансії: різнороби, сортувальники, пакувальники, робочі конвеєра, прибиральниці й інші аналогічні професії.

Орієнтовні розцінки на роботу в 2017 році

Про умови оплати домовляються індивідуально, однак для розуміння цифр можна ознайомитися з усередненими даними:

Вид робітОплата
Складальник на Electrolux8-9 pln / годину
Складальник меблів8 pln / годину
Працівник конвеєрної лінії2000 pln / місяць
McDonalds10 pln / годину
Сортувальник10 pln / годину
Каменяр15-20 pln / кв. м
Покоївка9 pln / номер
Збір ягід7-8 pln / ящик (4 кг)

 

На момент написання статті були перевірені всі свіжі вакансії для сімейних пар, які надаються без посередників.

 

Зверніть увагу:
розцінки в договорах, як правило, фіксуються брутто, тобто до утримання різних податків і зборів. Нетто – фактичну суму, одержувану на руки, – можна обчислити за допомогою польського податкового калькулятора.

Мінімальна оплата праці в Польщі з січня 2017 становить 2000 злотих на місяць брутто.

Вимоги до сімейних пар

Про нормативні вимоги до легального працевлаштування в Польщі ми вже розповідали.

У цьому розділі поговоримо не про норми закону, а про умови, які висувають роботодавці. Вони не є офіційними, але часто збільшують шанс позитивного рішення:

  • відсутність згубних звичок;
  • відсутність проблем зі здоров’ям, підтверджена документально;
  • хороша витривалість;
  • хоча б мінімальний досвід.

Залежно від обраної галузі можуть додатково висуватися й інші вимоги.

Складнощі та нюанси, які потребують попереднього узгодження з роботодавцем

Крім очевидних плюсів роботи в Польщі для сімейних пар українців, білорусів і росіян, існує і низка певних труднощів, вирішити які необхідно заздалегідь.

  1. Роботодавець повинен бути проінформований, що має справу з сім’єю. Від цього залежать пропоновані їм умови: час, графік, а в деяких випадках і оплата.
  2. Робота з проживанням. Навряд чи сім’ю влаштує житло в одній кімнаті з іншими працівниками; отже, необхідно підшукати окрему кімнату. Бажано, щоб кімната надавалася сімейним парам безкоштовно.

Залежно від умов оплату житла може здійснювати як працівник, так і роботодавець. В останньому випадку знову постає питання про необхідність попереднього сповіщення роботодавця про сімейне проживання.

  1. Одна з основних домовленостей – це розмір оплати праці. Цей параметр повинен бути строго визначений заздалегідь і зафіксований в трудовому договорі.

Оформлення документів

Після пошуку роботи й узгодження умов необхідно офіційно працевлаштуватися.

Процес оформлення візи стандартний:
від роботодавця надсилається робоче запрошення, на підставі якого працівник оформляє національну візу відповідного типу.

Відгуки

Леся:

Працювали з чоловіком на складі в Piotrków Trybunalski. Дуже сподобалося, але були й деякі труднощі. Так, на самому початку нам довелося за свій рахунок їхати в інше місто і повертатися, тому що офіс компанії розташований у Глівіце. Коли повернулися, нас зустрів бригадир, і все було добре. Житло безкоштовне, але вай-фай виявився за наш рахунок. Але, не беручи до уваги цих дрібниць, все добре.

Віталій:

Їздили з дружиною в Лодзі на ферму. Відпрацювали нормально. Але оплата невелика й у вихідні часто викликають. Житло й обід були за рахунок господаря, але давали одні овочі з ферми.

Доводилося витрачатися на їжу. Але найгірше, що дружині дуже важко було, там потрібні міцніші люди. Коли отримали першу зарплату, сил начебто додалося.

Олена:

Працювали в ОТТО на складах в Свебодзіне – неоднозначні враження. Із самою роботою все ок. Гуртожитки теж пристойні, хоча наші друзі з іншої фірми («Транслайн») і скаржилися на свою, але нам пощастило. Претензії до агентства з Кривого Рогу, яке нас туди відправляло. Вони сказали зовсім не ті умови, що реально надає ОТТО. Загалом задоволені, заробити вдалося, а робота не дуже важка: 2 зміни, до і з роботи забирає автобус.

Макс:

Другий рік їздимо з подругою працювати в супермаркет Бедронка – нам подобається і всі обіцянки виконують в точності. Роботи є різні і стоять вони по-різному.

Кажуть, що кілька років тому вони попалися на порушенні труд. права, їх сильно покарали і тепер вони всього в точності дотримуються. Плануємо третю поїздку.

Андрій:

Часто їздимо збирати полуницю. Ми з дружиною звичні, знаємо куди звертатися і які будуть умови.

Від сотні та вище в злотих за день заробляємо (кожен).

Тим, хто не звик в полі по 10-11 годин працювати, доводиться важко.

 

Легальна робота в Польщі для сімейних пар має безліч переваг. Це принесе не тільки більше коштів, але і створить комфортні умови побуту. Варто тільки передбачити наперед всі нюанси, щоб уникнути проблем, і тоді робота для молодої пари пройде спокійно, без ексцесів і ускладнень.