Як отримати громадянство Норвегії

Королівство Норвегія є державою, яка поєднує в собі красу дикої, незайманої людиною природи з сучасними містами, що мають один з найвищих рівнів життя у світі. Середня щомісячна заробітна плата в Норвегії після сплати податків становить близько 3000 євро, що робить цю країну дуже привабливою для іноземців. Але відчути на собі повною мірою всі переваги норвезької життя можна, тільки отримавши громадянство.

ЗМІСТ

  1. Переваги наявності громадянства Норвегії
  2. Підготовчий етап отримання громадянства Норвегії
  3. Кому буде відмовлено у видачі паспорта Королівства Норвегії
  4. Процес отримання та оформлення

Як отримати громадянство Норвегії

Переваги наявності громадянства Норвегії

На даний момент в Норвегії проживає близько дев’яти тисяч російськомовних громадян. Ті з них, хто володіє громадянством Королівства, отримують безліч переваг, прав і обов’язків. Важливою особливістю є той факт, що після того як іноземець стає підданим Королівства, він має право висувати свою кандидатуру на вибори будь-якого рівня, а не тільки в муніципальні органи. Також можна відзначити наступні переваги: ??

  • можливість оформлення допомоги при втраті офіційної роботи;
  • нарахування дитячої допомоги;
  • відкриття банківських рахунків в Норвегії або будь-якій країні Євросоюзу;
  • спрощена схема оформлення візи в Канаду і Сполучені Штати Америки;
  • право на соціальне забезпечення;
  • вільне переміщення в країнах Євросоюзу;
  • отримання пенсії після досягнення певного віку;
  • покупка автомобіля і постановка його на облік в Норвегії;
  • можливість оформляти кредити;
  • пільги при отриманні медичних послуг;
  • безкоштовну освіту для школярів і студентів.

Однак з придбанням різних привілеїв громадянин отримує і певні обов’язки. Він повинен дотримуватися законодавства країни, своєчасно і в повній мірі сплачувати податки і при необхідності проходити військову службу.

Переваги наявності громадянства Норвегії

 

Підготовчий етап отримання громадянства Норвегії

Найпростіше отримати громадянство Норвегії жителям сусідніх скандинавських держав. Для інших іноземців це зробити значно важче, потрібна більша кількість документів і проходження досить тривалого процесу натуралізації. Також необхідною умовою є відмова від попереднього громадянства. Їі оформленням потрібно займатися тим людям, в країні яких не існує автоматичного анулювання паспорта. Однак є рідкісні винятки, які дозволяють не проводити або відстрочити цю процедуру:

  1. війна на території рідної держави;
  2. політичне переслідування;
  3. тривалі терміни оформлення відмови;
  4. заборона на анулювання громадянства.

Способи отримання громадянства Норвегії

Існує кілька шляхів для отримання паспорта Королівства Норвегії. Серед них – натуралізація, шлюб з громадянином цієї держави і деякі інші. Всі претенденти зобов’язані шанувати конституцію Норвегії, намагатися повноцінно інтегруватися в місцеве суспільство, поважати національні традиції і звичаї цієї держави. Також важливим моментом є офіційне джерело доходу, грошей від якого повинно вистачити на власне проживання і забезпечення потреб дітей і родичів на утриманні. Великою перешкодою до отримання громадянства Норвегії може стати наявність небезпечних захворювань, таких як СНІД, туберкульоз, гепатит, шизофренія, наркоманія. Необхідно пройти медичну комісію в клініках Норвегії, щоб підтвердити відсутність цих серйозних недугів. Існує особливий спосіб набуття громадянства через особливі заслуги перед Норвегією. Це може бути надання будь-якої серйозної допомоги, інтелектуальний, матеріальний або творчий внесок в розвиток країни, спортивні виступи за Норвегію. У цьому випадку паспорт можуть надати в найкоротші терміни, уникаючи необхідності безперервного проживання протягом довгих років. Це рішення може прийняти прем’єр-міністр або правлячий монарх.

Натуралізація

Щоб отримати паспорт Норвегії шляхом натуралізації, необхідно перебувати на території Королівства тільки на легальних підставах. Всі особи повинні спочатку отримати візу, щоб мати можливість приїхати до Норвегії. Після прибуття необхідно оформити дозвіл на проживання (тимчасовий вид на проживання), на підставі якого потрібно прожити протягом п’яти років, періодично продовжуючи цей документ. Потім видається постійний вид на проживання. Повнолітні особи віком до 55 років для отримання громадянства повинні пройти навчання в спеціальних мовних школах. В середньому навчання триває близько трьохсот годин. Однак якщо людина отримала диплом про вищу освіту в одному з вузів Норвегії або пройшла тестування на знання норвезької мови, то вона звільняється від курсів. Для отримання паспорта Норвегії шляхом натуралізації необхідно дотримувати певні терміни безперервного перебування на території країни. З десяти років життя в цій державі не менше семи років потрібно перебувати в межах норвезьких кордонів. Якщо людина більше двох місяців на рік була в іншій державі, то цей період їй не зараховується. У деяких ситуаціях терміни можуть скоротити:

  • до 5 років, якщо дитина у віці від 12 до 18 років подає заявку самостійно, незалежно від громадянства батьків;
  • до 2 років для громадян інших скандинавських країн;
  • до 3 років у разі шлюбу з громадянином Норвегії;
  • до 2 років для неповнолітніх (у віці до 18 років), якщо один з батьків має норвезький паспорт.

Відлік перебування на території Норвегії починається з того моменту, коли людина перетнула кордон і стала на облік в місцевих міграційних органах або відділі поліції. Якщо іноземець проживав на нелегальних підставах, то цей період не включається в безперервний термін перебування. Якщо людина, що претендує на отримання норвезького паспорта, має судимість, серйозні адміністративні штрафи або перебуває під слідством, то їй можуть або відмовити у присудженні громадянства, або встановлять карантин на термін від декількох років до 36 років і 5 місяців в особливо важких випадках. Також приводом для відмови у видачі паспорта може бути примусове лікування в психіатричній клініці через вчиненого злочину.

Натуралізація в Норвегії

 

Громадянство за народженням

Будь який неповнолітній може по праву крові також отримати паспорт Норвегії, якщо у мами або у тата вже є громадянство Королівства. Для цього йому не потрібно проживати безперервно сім років на території країни або здавати мовні тести. Отримати громадянство Норвегії можуть також люди, народжені на території Королівства. Однак далеко не завжди це гарантує набуття паспорта. Це стосується дітей, народжених пізніше вересня 2006 року, у яких хоча б один з батьків вже є підданим Королівства. Для тих осіб, які були народжені до вересня 2006, для отримання громадянства є обов’язковими наступні умови:

  1. мати дитини має громадянством Норвегії;
  2. батько є громадянином будь-якої з Скандинавських країн і перебував на момент народження дитини в офіційному шлюбі з матір’ю.

Батьки зобов’язані звернутися в посольство з проханням про видачу особливого персонального номера для дитини. При цьому необхідно представити особисті дані, свідоцтво про народження дитини і паспорта матері і батька. Якщо дитина була усиновлена ??підданим Королівства Норвегії, то вона автоматично стає громадянином цієї країни.

Возз’єднання сім’ї

В Норвегії дуже шанобливо ставляться до сімейних цінностей, і тому для деяких людей, які бажають проживати зі своїми найближчими родичами, надається право оформлення громадянства. Це можливо тільки для дітей або батьків громадян Норвегії.

Шлюб з громадянином Норвегії

Шлюб з норвежцем – це ще один шлях до отримання громадянства. Для цього необхідно пробути в ньому як мінімум три роки. Вважається не тільки офіційний шлюб, а й зареєстроване громадянське партнерство. Щоб підтвердити, що сім’я не є фіктивною, доведеться постаратися. Місцеві міграційні служби обов’язково будуть періодично навідуватися в будинок до сім’ї і перевіряти, чи живуть вони разом, чи мають спільне майно, чи ведуть спільне домашнє господарство. Крім іншого, будуть проводитися опитування сусідів і знайомих, щоб упевнитися, що шлюб є ??справжнім. Шлюб з громадянином Норвегії може стати підставою для отримання норвезького паспорта Якщо ж міграційні служби викриють людей в обмані, то це загрожує дуже серйозними неприємностями. Громадянина Норвегії можуть посадити до в’язниці, а іноземцю або також дадуть термін, або депортують за межі держави, і в подальшому йому буде заборонений в’їзд до Королівства.

Шлюб з громадянином Норвегії

Працевлаштування

У Норвегії дуже цінуються висококваліфіковані кадри, особливо в сфері нафтогазової промисловості. Саме робітники цих областей в подальшому мають право претендувати на отримання норвезького паспорта. Однак, як і в разі натуралізації, доведеться спочатку оформити трудову візу, а потім прожити тривалий термін на підставі ВНЖ і ПМЖ. Тільки після цього можна подавати прохання про громадянство. Фахівці в області видобутку нафти і корисних копалин дуже цінуються в Норвегії

Список основних документів

Для подачі клопотання про громадянство Норвегії будуть потрібні такі документи:

  • заява;
  • посвідчення особи;
  • дозвіл на проживання;
  • підтвердження безперервного перебування на території Норвегії; довідка про відмову від початкового громадянства;
  • підтвердження наявності житла;
  • гарантії фінансової забезпеченості;
  • довідка про несудимість та відсутності кримінальної історії;
  • документ про рівень знання національної мови;
  • чотири фотографії.

Основною складністю для тих, хто хоче отримати норвезький паспорт, є дуже важкий іспит на знання мови та історії цієї держави. Далеко не всім людям, які живуть на території Норвегії велику кількість років, вдається благополучно пройти тестування. Часто потрібно наймати репетитора або записуватися на спеціальні мовні курси. Іспит на знання норвезької мови проводиться в письмовій та усній формі. Тестування на інтегрованість в суспільство включає в себе знання офіційної урядового гімну країни, основних положень конституції, імен прем’єр-міністра і короля, національних традицій. Іспити на громадянство вимагають найсерйознішою підготовки Згідно зі статистичними даними, не більше 5% всіх іноземних громадян, які живуть на території Норвегії сім років, отримують паспорт цієї країни. Найчастіше це пов’язано з важким екзаменаційним тестуванням на знання мови. За неповнолітніх дітей заяву повинні подавати їх батьки, докладаючи до документів свідоцтво про народження. Однак якщо дитині вже виповнилося 12 років, сім з яких вона провела на території Норвегії, то дитина має повне право самостійно звернутися за видачею громадянства.

Кому буде відмовлено у видачі паспорта Королівства Норвегії

Існують певні категорії громадян, яким ні за яких умов міграційні служби не оформлять громадянство Норвегії:

  1. особи, що порушують міграційну політику Норвегії та перебувають в країні на нелегальному підставі;
  2. люди, що працюють в спецслужбах інших країн;
  3. іноземні військовослужбовці;
  4. особи, у яких була судимість за минулі 10 років;
  5. люди, переслідувані в зв’язку з кримінально караним злочином в своїй країні, якщо існує аналогічна стаття в Кримінальному кодексі Норвегії;
  6. люди, пов’язані з міжнародними злочинними організаціями, підозрювані в тероризмі і розшукувані Інтерполом.

Відмова у громадянстві в Норвегії

Зв’язок з криміналом – один з найсерйозніших аргументів проти надання громадянства

Процес отримання та оформлення

Оформлення громадянства Норвегії є досить складним процесом і вимагає ретельної підготовки. Потрібно заздалегідь ознайомитися з усіма нюансами, умовами і списком необхідних документів.

Куди звертатися.

Заяву на оформлення громадянства треба заповнити в електронному вигляді на спеціальному сайті. Після закінчення часу претенденту надсилається запрошення на співбесіду. Якщо людина перебуває в Норвегії, то пакет документів подається до відділення поліції за місцем проживання. Для клопотання за дітей, чиї батьки перебувають в іншій країні, необхідно звернутися в дипмісію однієї зі скандинавських держав.

Чи потрібен переклад документів

Для оформлення громадянства необхідно перевести всі документи на норвезьку мову, завірити у нотаріуса і проставити апостиль. Переклад робиться тільки в одному з ліцензованих бюро, список яких можна запросити у нотаріуса.

Терміни і вартість оформлення громадянства

У 2018 році ??держмито становить 5900 норвезьких крон, які дорівнюють приблизно 600 євро. Люди до 18 років звільняються від оплати. Після подачі документів і проходження співбесіди, офіційна відповідь приходить не раніше ніж через півроку.

Де отримувати готовий паспорт

Якщо заявка на отримання громадянства схвалена, то людина вже фактично вважається підданим Королівства. Для вступників до громадянства проводиться урочиста церемонія в муніципальній установі за місцем проживання. При цьому необхідно скласти присягу на вірність королю і народу Норвегії. Після цього отримання паспорта стає технічним моментом. У відділення поліції подається заява, і новому громадянинові країни вручають паспорт і пластикову карту посвідчення особи.

Як отримати громадянство Норвегії

Способи отримання громадянства в Норвегії: робота, навчання, возз’єднання сім’ї. Які нюанси слід враховувати. Про тимчасову візу і постійне громадянство. Процедура отримання паспорта.