Нова Зеландія скоротить викиди парникових газів на 50% до 2030 року

Нова Зеландія зобов’язалася скоротити чисті викиди парникових газів на 50% до 2030 року, що підвищило її колишні амбіції щодо стримування глобального потепління.

«Хоча ми зробили невеликий внесок у глобальні викиди, як країна, оточена океанами та економіка якої залежить від нашої землі, ми не застраховані від наслідків зміни клімату і дуже важливо взяти на себе відповідальність», – сказала прем’єр-міністр Хасінда Ардерн.

“Збільшення вкладу Нової Зеландії у глобальні зусилля боротьби зі зміною клімату є нашою справедливою часткою і відповідає тому, що необхідно, якщо ми хочемо уникнути найгірших наслідків глобального потепління для Нової Зеландії. Зміна клімату є пріоритетом для уряду, тому що це загроза нашій економіці, довкіллю та нашому повсякденному житті”, – додала вона.

Викиди у Новій Зеландії збільшилися на 57% у період з 1990 по 2018 рік – другий за величиною приріст серед усіх промислово розвинених країн. Раніше цього року дані показали, що викиди Нової Зеландії збільшились на 2% у 2018-2019 роках.

Попередня мета Нової Зеландії полягала в тому, щоб до 2030 року знизити викиди на 30% нижче за рівень 2005 року.

Відповідно до Паризької угоди 2015 року сторони, які її підписали, повинні утримувати глобальне потепління нижче 2 градусів. З того часу, коли посилилися екстремальні погодні явища та підвищився рівень CO2 в атмосфері, кліматологи все більше наголошували на важливості 1,5-градусного обмеження ризику екологічної катастрофи.

Уряд Нової Зеландії вжив кілька заходів щодо скорочення викидів під час свого другого терміну, у тому числі побіцяв зробити свій державний сектор вуглецево-нейтральним до 2025 року та купувати автобуси для громадського транспорту лише з нульовим рівнем викидів із середини цього десятиліття.