Майя Санду вступила на посаду президента Молдови

Майя Санду вступила на посаду президента Молдови. За повідомленням ТАСС, вона була приведена до присяги в присутності членів парламенту, членів Конституційного суду і іноземних дипломатів. Це подія транслювалася по телебаченню.

«Я клянусь віддати всі свої сили і можливості благополуччю Республіки Молдова, поважати конституцію і закони країни, захищати демократію, основні права і свободи людини, суверенітет, незалежність, єдність і територіальну цілісність Молдови», – сказала вона.

Виступаючи на церемонії, Санду закликала до дострокових парламентських виборів без тимчасового уряду після відставки кабінету Ен Кику.

«Дострокові вибори – єдиний спосіб відновити законодавчий орган і знайти вихід з глухого кута. У нинішньому парламенті немає 51 депутата, що підтримує народний уряд. Інших варіантів я не бачу», – сказала вона.

Екс-президент Ігор Додон і члени Соціалістичної партії, що підтримують його,  на церемонії не були присутні. Раніше Додон заявляв, що згідно з протоколом він не зобов’язаний брати участь в ньому, оскільки його єдина роль – бути глядачем.

«Я очікував Майю Санду в президентському будинку з букетом квітів. Після привітання ми провели необхідні процедури передачі. Я побажав їй успіхів і сказав, що буду на зв’язку, коли їй знадобиться консультація», – сказав Додон. Він нагадав, що за час свого перебування на посаді він неодноразово консультувався з колишніми президентами Петром Лучинським і Мірчей Снєгуром з важливих питань.