Парламент Італії розпочне голосування за нового президента 24 січня

Італійський парламент збереться 24 січня, щоб розпочати голосування за нового главу держави, який замінить Серджіо Матарелла. Про це сьогодні повідомив речник нижньої палати парламенту, повідомляє Reuters.

Вибори нового президента республіки можуть мати серйозні наслідки для майбутнього уряду прем’єр-міністра Маріо Драгі, який намагається контролювати чергову хвилю коронавірусу.

Драгі дав зрозуміти, що хотів би стати президентом. Це може покласти край його 11-місячному уряду та залишити країну перед вибором: призначити нового прем’єр-міністра або провести вибори на рік раніше, ніж планувалося.

Проте немає жодних гарантій, що 74-річний колишній голова Європейського центрального банку отримає цю посаду. У правоцентристських партій Італії у лідерах 85-річний чотириразовий прем’єр-міністр Сільвіо Берлусконі.

Серед інших фігур, які вважають претендентами, – колишній спікер нижньої палати П’єр Фердинандо Казіні, колишній прем’єр-міністр Джуліано Амато і нинішній міністр юстиції Марта Картабія.

Президент Італії, який обирається на семирічний термін, зазвичай грає переважно церемоніальну роль, але має широкі повноваження після падіння уряду. Останнє слово під час призначення прем’єр-міністра та інших членів кабінету залишається за ним.

Вибори, що проводяться таємним голосуванням серед більш ніж 1000 парламентарів та регіональних чиновників, – це непередбачуваний процес, який часто займає кілька днів.

Офіційних кандидатів на таких виборах немає: кожен депутат пише ім’я свого кандидата на папері. Це часто призводить до екстравагантних варіантів, включаючи зірок спорту, акторів чи інших громадських діячів.

Лідери партій зазвичай намагаються знайти взаємоприйнятного кандидата, але таємне голосування означає, що їхні вказівки не завжди виконуються звичайними депутатами.