Евролідери починають битву за бюджет

Сьогодні лідери Європейського Союзу (ЄС) зіткнуться з бюджетними рамками Товариства на 2021-2027 роки, після того як Brexit залишить дірку в 75 мільярдів євро в казні блоку. Крім того, повідомляє агентство Рейтер, ЄС стикається з величезними проблемами і витратами, якщо хоче досягти своєї мети стати вуглець-нейтральним до 2050 року.

Протягом наступних 7 років пропонується бюджет в розмірі 1,09 трлн. євро, а вихідна точка для переговорів – 1074% ВВП блоку.

Багато дипломатів скептично ставляться до того, що угода може бути досягнута сьогодні або завтра на саміті Євроліги в Брюсселі.

Вчора прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте оголосив, що бюджетна пропозиція ЄС не відповідає очікуванням країни.

Гроші в бюджет ЄС надходять з мит на товари, імпортовані на єдиний ринок, податку з продажів, антимонопольних штрафів Товариства, що накладаються на компанії, і внесків держав-членів. Бюджет витрачається на субсидування фермерів ЄС, вирівнювання рівня життя в Співтоваристві, управління кордонами, дослідження, безпеку і різні програми гуманітарної допомоги для країн.

Деякі чисті донори – Ощадна четвірка (Нідерланди, Австрія, Данія і Швеція) – хочуть скоротити бюджет до 1,00% ВВП. Німеччина, найбільший донор, готується прийняти трохи більший бюджет, але 1,07% – це занадто багато для Берліна.

Європейська комісія пропонує 1,1%, а Європейський парламент, який голосуватиме по бюджету, вимагає 1,3%. Для чистих бенефіціарів, таких як Польща, чим більший бюджет, тим краще.

Для багатьох країн Центральної та Східної Європи фонди згуртованості мають вирішальне значення. Вони проти скорочення грошей для політики згуртованості та Спільної сільськогосподарської політики.

Але оскільки Brexit буде отримувати менше грошей, деякі чисті донори вимагають меншого вкладу. Вони також вважають, що потрібно витратити більше грошей на модернізацію економіки ЄС, а не на збереження сільського господарства.

Евролідери також обговорять ідею введення податку на пластикові відходи в Казначейство Товариства, а також поділяться деякими доходами від ліцензій на торгівлю вуглецем.

ЄС також розглядає інші податки – на цифрову економіку, польоти, фінансові операції та продукти з високим вмістом вуглецю і імпортовані в ЄС.

Представники Європейської комісії попередили, що час спливає, і ЄС ризикує розпочати наступний рік без грошей, щоб захистити свої кордони, фінансувати дослідження і обмін студентами, а також вирівняти рівень життя в Співтоваристві.