ЕП заблокував ратифікацію угоди з Китаєм

“Європейський парламент заморозив ратифікацію великомасштабної угоди про інвестиційну співпрацю з Китаєм через санкції Пекіна проти офіційних осіб ЄС”, – повідомляє Deutsche Welle. Обговорення документу не буде продовжено до зняття санкцій – про це йдеться в постанові, прийнятій депутатами Європарламенту.

У той же час депутати Європарламенту закликали Європейську комісію проконсультуватися з ЄП, перш ніж робити які-небудь кроки по остаточному доопрацюванні і підписання угоди.

Переговори про інвестиційну співпрацю між ЄС і Китаєм тривали більше семи років. У грудні 2020 року Брюссель і Пекін узгодили основні положення угоди. Президент ЄС Урсула фон дер Ляйен заявила в той час, що ЄС, який має «найбільший в світі відкритий ринок», готовий співпрацювати з Китаєм у сфері торгівлі та інвестицій.

Однак з часом відносини зіпсувалися. У березні ЄС прийняв санкції проти офіційних осіб китайської провінції Синьцзян за переслідування уйгурів, мусульманської меншини в Китаї. Пекін, зі свого боку, ввів обмежувальні заходи проти європейських політиків і вчених.

“Інвестиційна угода між ЄС і Китаєм передбачає більшу прозорість в області державних субсидій для китайських компаній і припинення примусового передавання технологій китайською стороною. Угода дає ЄС можливість боротися з використанням примусової праці в Китаї, робити спільні дії з Пекіном для захисту клімату і розвитку співробітництва”, – заявила Урсула фон дер Лайєн на переговорах в грудні.

Критики угоди вказують на порушення прав людини в Китаї і особливо на використання примусової праці.