Рекомендації ЄК щодо перетину кордонів ЄС – зовнішніх і внутрішніх

Європейська комісія випустила рекомендації щодо обмеження доступу до зовнішніх і внутрішніх кордонів ЄС через поширення коронавіруса.

Раніше країни Шенгенської угоди вирішили заборонити «необґрунтований в’їзд» громадян третіх країн в ЄС на 30 днів, а також обмежити пересування в європейському просторі на тлі поширення вірусу. Цей захід не торкнувся дипломатів, осіб з довгостроковим видом на проживання в Європейському Союзі, а також членів сімей європейських громадян.

У понеділок ЄС пояснив, що консульства країн-членів повинні продовжувати працювати і надавати мінімальні послуги з оформлення віз для тих, на кого не поширюються обмеження.

У той же час, згідно з приписом, прикордонники на зовнішніх кордонах ЄС не можуть пропустити громадян третіх країн, навіть якщо вони мають діючу шенгенську візу.

Прикордонники не повинні допускати громадян, у яких проявляються симптоми COVID-19, або тих, у кого немає симптомів, але вони потенційно можуть бути інфіковані. Офіційною причиною відмови у в’їзді може бути загроза поширення вірусу.

ЄС буде і надалі допускати тих, хто надає допомогу в боротьбі з коронавірусом: лікарів, медперсонал, дослідників і експертів.

Що стосується внутрішніх кордонів Шенгенської угоди, Європейська комісія публікує повний список категорій громадян, які можуть вільно переміщатися з однієї країни ЄС до іншої. За словами глави Єврокомісії Урсули фон дер Лейен, півтора мільйона європейців живуть в одній і працюють в іншій країні ЄС, в тому числі в соціально значущих секторах економіки.

«Для людей, які працюють в секторах, необхідних для боротьби з коронавірусом, особливо важливо мати можливість швидко дістатися до свого робочого місця», – сказав президент ЄС у відеозверненні. Як приклад вона привела Люксембург, де більшість співробітників лікарні приїжджають з сусідніх Бельгії та Франції. Фермери, транспортні компанії і вчителі також можуть вільно перетинати кордони.