Мери 15 міст ЄС хочуть грошей для боротьби зі зміною клімату

Великі європейські міста звернулися до Європейського Союзу з проханням про прямий доступ до фондів в наступному багаторічному бюджеті Співтовариства, щоб допомогти йому досягти своєї мети по нульовому викиду вуглецю до 2050 року.

Інформація була поширена агентством Рейтер з посиланням на лист.

Мери 15 великих європейських міст заявили президенту Європейської комісії Урсуле фон дер Лейен, що вони можуть реагувати швидше, ніж національні уряди, і будуть менш обмежені тиском галузі викопного палива.

«Боротьба зі зміною клімату буде виграна або програна в містах», – попередили мери Братислави, Будапешта, Праги, Варшави, Берліна, Відня, Гааги, Афін, Риги, Вільнюса, Талліна, Франкфурта, Кошице, Мілана і Страсбурга.

Майже чверть європейців, що живуть в міських районах, в даний час отримують фінансування ЄС від національних урядів, які виступають в якості посередників, головним чином через фонди згуртованості, які прагнуть вирівняти умови життя в Європейському союзі, що складається з 27 країн.

Ми закликаємо європейські інститути визнати ключову роль міст і міських територій в досягненні стратегічних цілей зеленої політики і надати прямий доступ до фондів ЄС для досягнення цих результатів, говориться в листі.

ЄС прагне стати вуглецево-нейтральним до 2050 року.

Європейські лідери обговорять розмір бюджету 2021-2027 на спеціальному саміті ЄС 20 лютого, хоча переговори по деталях, ймовірно, триватимуть до кінця року.

Відповідно до поточного плану, ЄС хоче виділити 250 мільярдів євро на боротьбу зі зміною клімату.

«Наші зусилля можуть бути успішними тільки в тому випадку, якщо ЄС прийме регулюючі та фінансові механізми, які забезпечать необхідні ресурси для дій місцевих органів влади», – пишуть мери міст, згаданих вище.