Командувач ВМС Німеччини подав у відставку через заяву про Крим

“Командувач флотом Німеччини Кай-Ахім Шенбах подав у відставку після заяви про те, що Крим ніколи більше не стане частиною України”, повідомляє Deutsche Welle з посиланням на міністерство оборони Німеччини. Крім того, Шенбах сказав, що президент Росії Володимир Путін добивався поваги і, ймовірно, заслужив на нього.

“Ввечері 22 січня командувач ВМС Німеччини віце-адмірал Кай-Ахім Шенбах подав рапорт про відставку”, – йдеться у повідомленні міністерства.

Напередодні Шенбах заявив на конференції в Індії, що Україна втратила Кримський півострів і ніколи його не поверне.

«Насправді Путін хоче, щоб його поважали… І, Боже мій, виявляти повагу — це так мало, це взагалі нічого не варте. Висловити ту повагу, яку він хоче і, ймовірно, заслуговує, зовсім нескладно», – повідомляє ВВС з посиланням на Шенбаха.

У Міноборони Німеччини заявили, що заява командувача ВМС країни про окупований Крим «ні в якому разі не висловлює позицію федерального міністерства оборони».

«Необдумані заяви, які я зробив в Індії, лягають тягарем на мій офіс. Я вважаю цей крок (відставку – Ред.) необхідним для захисту флоту Німеччини, Бундесверу та всієї Німеччини від завданих мною збитків», – пояснив він.

Скандал вибухнув після того, як відео виступу Шенбаха про Крим та Путіна з’явилося на Youtube і було поширене у німецькій пресі.

У МЗС України назвали його заяви категорично неприйнятними та вимагали публічного спростування.