Зелена карта на автомобіль в Європу: що це, де купити і скільки коштує

Автомобиль фото

Багато хто чув про Зелену карту на автомобіль, не розуміють точно що це таке, і навіщо вона потрібна. Взагалі, цей документ – це міжнародна страховка, яка прийнята в багатьох країнах і дає незаперечне право на перетин кордону іноземної. Так, вона діє в 48 країнах (включаючи європейські, деякі азіатські і африканські), тому для перетину кордону з ЄС на власному авто, маючи Зелену карту не потрібно робити додаткову автостраховку. Тобто, отримавши Зелену карту в Україні, або в будь-якій іншій країні-учасниці можна безперешкодно в’їжджати до всіх держав, які дотримуються виконання умов, яких вимагає цей документ. Далі розглянемо кому необхідно мати карту, де її можна придбати, і які переваги вона надає своїм власникам.

Зміст

1 Коли і кому потрібна Зелена карта

2 Де її можна придбати

3 Як уберегтися від придбання підробки

4 Вартість Зеленої карти на різні терміни

5 Зелена карта: переваги такого страхування

Коли і кому потрібна Зелена карта

Взагалі, Зелена карта – це міжнародний сертифікат страхування цивільної відповідальності, чия дія поширюється на всі країни, що включає система. Її наявність – це обов’язкова умова для водіїв, досить часто виїжджають за кордон. Цей документ має таке ж значення, як і закордонний паспорт, адже прикордонники ретельно перевіряють не тільки наявність візи та паспорти, але і Зеленої карти.

Відсутність Зеленої карти часто служить серйозним приводом для відмови у в’їзді на територію країн ЄС.

Придбавши даний документ, водій страхує свою відповідальність перед третіми особами на випадок заподіяння шкоди, або нанесення шкоди в результаті викликаного ДТП. Так, збитки буде відшкодовувати страхова компанія, яка оформляла документ. І, навпаки, якщо Зеленої карти у вас немає, то всі витрати на ремонт, на лікування (в особливо важких випадках), а також моральні збитки лягають на ваші плечі.

Де її можна придбати

Зелена карта – міжнародний сертифікат, тому, звичайно, вони не продаються в будь-якому переході (хоча може вони там і є, і купувати їх точно не варто). Право на продаж мають лише ті страхові компанії, які стали членами МТСБУ (Моторне транспортне бюро страхування в Україні).

Так відомі страхові агентства, в яких можна без вагань купувати Зелені карти, наступні:
  • Оранта;
  • Дженералі Гарант;
  • ПРОСТО-страхування;
  • УНІКА;
  • Глобус.

Це не повний список компаній, до яких можна звернутися з питання придбання сертифіката, а тільки ті, які користуються найбільшим попитом. Тому, якщо у вашому місті немає якийсь з перерахованих вище, то можна знайти іншу, це не так важливо, головне, щоб вона була членом МТСБУ.

За офіційною версією, ці карти мають право продавати лише офіційні організації, і лише б все було так просто. Вже давно існує велика кількість шахраїв, які заробляють на довірливих людях. Один з варіантів можливого обману – купити картку на кордоні. Так, коли ви наближаєтеся до кордону, наприклад, з Польщею, і можливо стоїте в черзі, до вас можуть підійти люди і запропонувати придбати міжнародний сертифікат (точніше дуже схожу копію). І ви повинні розуміти, що працівники прикордонних служб вже мають непоганий досвід у цих махінаціях, тому з легкістю знайдуть фальшивку.

Ще один з варіантів обману з Зеленими картами – внесення недостовірних даних. Це можуть зробити навіть страхові компанії, які мають погану репутацію. Суть такого обману – внесення різних даних до оригіналу документа та його копії. Наприклад, ви збираєтеся купити страховку на 1 рік, працівник так і робить – записує 1 оплачений рік страхування до оригіналу (який потім надається вам на руки), а копію він записує тільки 30 днів. Тобто, ви платите за рік, а отримуєте картку, яка дійсна місяць. Тому, необхідно ретельно перевіряти документи до здійснення оплати.

Як уберегтися від придбання підробки

Якщо ви все ж з якихось причин, вирішили взяти Зелену карту з рук, то хоча б не полінуйтеся перевірити її справжність. По-перше, це досить легко визначити на дотик, адже папір, на якому надрукований сертифікат має додаткові ступені захисту. Але і тут не все просто, адже деякі шахраї можуть робити карту з якісного, схожого на оригінал паперу, без ультрафіолетової лампи просто неможливо відрізнити.

Тому наступний обов’язковий етап перевірки – пошук на офіційному сайті МТСБУ, де потрібно ввести номер документа. Саме по ньому кожен може перевірити основну інформацію: що документ не був втрачений, а тепер знову продається, і те що він виготовлений у справжніх бланках, адже там повинні бути написані контактні дані страхової компанії, яка його видала.

Додатково перевірте, щоб сертифікат мав 4 листа, і інформація була однакова скрізь, адже 3 листа віддаються вам, а четвертий повинен передаватися як звіт страхового агентства. Також, обов’язково запитайте у людини, у якого мають намір придбати Зелену картку, документ, що підтверджує право на реалізацію (в більшості шахраїв його немає). Як варіант, додатково можна «просвітити» документ ультрафіолетовим світлом, це можна зробити в найближчому пункті обміну грошей. Отже, такі звичайні запобіжні заходи, які можуть застерегти вас від покупки фальшивки замість оригінального документа.

Вартість Зеленої картки на автомобіль на різні терміни

На сьогоднішній день ціни на Зелену карту дещо зросли, оскільки курс долара нестабільний і значно збільшився за останні пару років. До того ж, страхові компанії мають право змінювати вартість сертифіката у відповідності з власними потребами. Також вартість варіюється в залежності від напрямку пересування, а також від терміну дії документа. Отже, середня вартість згідно з різним аспектам наведена в таблиці:

 

2 тижні

1 місяць

1 рік

для європейських країн

800 грн.

1250 грн.

7200 грн.

для країн СНД

550 грн.

850 грн.

2900 грн.

Але майте на увазі, що в таблиці вказана середня вартість, тобто за фактом, у кожній з страхових компаній вартість може трохи збільшуватися або зменшуватися.

Зелена карта: переваги такого страхування

Напевно, основна перевага Зеленої карти в тому, що її власники не повинні додатково купувати страховку при виїзді за кордон. Наприклад, якщо вона діє рік, то протягом цього періоду вам не варто турбуватися про додаткові документи. Головна її функція – страхування іноземного водія від нещасних випадків під час перебування за кордоном. Тобто, якщо винним в ДТП визнано саме водія української сторони, то всі збитки платить компанія, яка видала Зелену карту. Але при виникненні будь незрозумілої ситуації, важливо розуміти, як потрібно поводитися, щоб захистити свої права. Потрібно викликати дорожню поліцію, які складуть протокол ДТП.

Бажано весь процес знімати на відео, щоб інформація (яку ви потім будете подавати в страхове агентство в Україні) була максимально повною.

Якщо ви не згодні з протоколом, який склали на місці події, ви маєте право наполягати на тому, щоб інспектор вніс ваші свідчення додатково українською. Це може допомогти далі, при розборі ситуації будинку і призначення суми відшкодування.

Отже, Зелена карта – необхідне страхування для водіїв, які перетинають кордон на власному авто. Маючи її, можна отримати компенсацію за дорожні пригоди, в яких ви стали учасником, і взагалі, без неї прикордонники мають повне право не пропустити вас, тому думайте про це заздалегідь.