Урсула фон дер Ляйєн: Імпорт газу робить ЄС занадто вразливим

“Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн закликала 27 країн-членів відмовитися від природного газу не тільки для прискорення переходу до чистої енергії, але і для того, щоб Співтовариство стало більш незалежним гравцем в світі”, – повідомляє Associated Press.

Напередодні зустрічі глав держав і урядів ЄС, присвяченій енергетичній кризі, фон дер Ляйєн заявила Європейського парламенту, що, оскільки блок імпортує 90% свого газу, причому більшу частину у стратегічного суперника Росії, «це робить нас вразливими».

В результаті вона хоче, щоб ЄС прискорив швидкий перехід до чистої вітрової та сонячної енергії, яка може здійснюватись всередині країн і в кінцевому підсумку буде набагато дешевше імпортного викопного палива.

Зростання цін на газ недавно вдарив в першу чергу по найбільш вразливим сім’ям країн ЄС, і глава ЄС ще раз закликала держави-члени переконатися, що податки і збори на енергоносії можуть бути скориговані для захисту найбідніших громадян ЄС.

Але фон дер Ляйєн також торкнулася питання стратегічної важливості, щоб менше залежати від імпорту. Навіть якщо така країна-партнер, як Норвегія, збільшить свій експорт в блок, щоб задовольнити збільшений попит, один великий гравець цього не зробить.

«Хоча «Газпром» виконав свої довгострокові контракти з нами, він не відреагував на зрослий попит, як в попередні роки. Так що сьогодні Європа занадто сильно покладається на газ», – сказала вона.

В результаті перехід на чисту енергію є необхідним не тільки для того, щоб до середини століття стати енергонейтральнимі.

«Перехід на чисту енергію життєво важливий не тільки для нашої планети. Він також має вирішальне значення для нашої економіки і стійкості до стрибків цін на енергоносії», – сказала вона.