Дослідження показують, що блокада і соціальне дистанціювання збільшують бідність і нерівність

Згідно з дослідженням Оксфорда, вся Європа стикається з бідністю і зростаючою нерівністю (величезним розривом між багатими і бідними), що пов’язано з введеними строгих протиепідемічних заходів.

На думку дослідників, найбільш вразливими є найслабші верстви суспільства – бідняки, доходи яких можуть скоротитися до 16%.

Наслідки всіх цих заходів по-різному вплинуть на людей з різних галузей і секторів. Найбіднішим буде найважче зберегти свої доходи незмінними.

Було проведено два економічних моделювання. Один консервативний – 2 місяці повного закриття кордонів, пересування і повної ізоляції. Найгірший сценарій – додаткові 6 місяців таких заходів.

В обох випадках бідність і нерівність в Європі збільшаться, але з різною силою в різних країнах в залежності від економічних показників в конкретній країні. При відсутності адекватної державної допомоги при консервативному сценарії найбідніші втратять 10% своїх доходів, а в гіршому випадку – 16,2%.

Згідно з дослідженням, наслідки найбільш серйозні в Південній і Східній Європі, а Центральна і Північна Європа постраждають найменше.

Згідно з іншим дослідженням, нерівність буде збільшуватися не тільки всередині країн, але і між країнами, що може загострити проблему згуртованості в Європі.