Пенсія в Естонії: чи є шанс отримати її українцям

Естонія – прогресивна і сучасна країна, в якій можна комфортно жити, розвиватися, мати гідний заробіток і розраховувати на соціальне забезпечення.

В останні роки для постійного місця проживання, країну обирають все більше українців. З цієї причини, пенсія в Естонії є актуальною темою для багатьох мігрантів, які обрали в якості «другого будинку» холодну, але комфортну балтійську країну.

Эстония фото

У цій статті ми розповімо про структуру естонської пенсійної системи, її особливості, а також шанси українців на отримання тут пенсії.

Нарахування пенсії: особливості системи

Сучасна пенсійна система країни має три щаблі – державну, обов’язкову, а також додаткову. Гроші в державний сектор вносять всі, хто платить податі і відповідно, податки на пенсію в Естонії. Відзначимо, що загальний розмір соціального внеску зафіксований на позначці 20% від загального доходу.

Державна пенсія призначається для формування мінімального доходу всім особам, старше 60 років. Зарплати в Естонії – найбільші на пострадянському просторі, а це означає, що місцева «мінімалка» в рази перевершує навіть найвищу українську пенсію.

Накопичувальна пенсія в Естонії діє за принципом перерозподілу – працюючі покривають витрати вже вийшли на відпочинок, а також забезпечують майбутні виплати для себе.

Про те, яка пенсія в Естонії, можна судити в залежності від числа справжній і майбутніх платників податків, а також величини їх доходів. Однак, населення країни стрімко старіє, а це значить, що число майбутніх внесків у державний пенсійний фонд буде неухильно знижуватися.

Друга щабель місцевої системи соціального забезпечення складається з обов’язкової накопичувальної частини. Даний фонд наповнюється за рахунок власних коштів платника податків. Приєднавшись до одного з місцевих приватних фондів, доведеться віддавати 2% загального доходу. Також доведеться перераховувати державі 4% на покриття соціальних витрат. Далі – чим вище дохід, тим більше планована пенсія.

Участь у даній системі обов’язково для всіх, народжених після 1983 року. Якщо особа, що сплачує податки в Естонії, не визначиться з фондом для вкладення, то він буде призначений шляхом спеціальної жеребкування, що проводиться Центром цінних паперів країни. Податок на пенсію в Естонії становить 6%, які формуються з державного та приватного накопичувального внеску. Решта 14% від виплати соціальних зборів йдуть на інші потреби держави.

Третя ступінь є не обов’язковою і доступна для тих, хто хоче зробити додаткові інвестиції в свою старість. Будь-який резидент країни може вкласти гроші в треті фонди (недержавні) і отримувати від них гроші, необхідні для підтримки його рівня життя в старості. Дострокова пенсія в Естонії доступна як раз тим, що скористався третьою сходинкою пенсійної системи і накопичив достатньо грошей, щоб вийти на відпочинок до досягнення пенсійного віку.

Пільгова пенсія в Естонії надається обмеженою категорії громадян – військовослужбовців, правоохоронців, суддів, науковців і колишніх представників уряду – членам Кабінету міністрів і президентів. Суми виплат почесним громадянам у декілька разів перевищують суми, належних простим громадянам.

Розмір пенсії в Естонії

Сьогодні в країні проживає понад 400 тисяч пенсіонерів. Суми їх забезпечення різняться, проте можна назвати середні цифри виплат по старості в країні.

Пенсия фото

Так, мінімальна пенсія в Естонії становить 158 євро. Цю виплату одержують всі громадяни, а також особи з ПМП і трудовим стажем. Особи, які офіційно працюють протягом 15 років, отримують 222 євро в місяць. Пенсіонери, які раніше працювали 30 років – 301 євро, 40 років – 354 євро, понад 40 років – 375 євро.

Планується, що протягом 2018 року сума «народних пенсій», тобто виплачуються державою, підвищиться майже на 6%.

Середня пенсія в Естонії оцінюється в 360 євро. Цієї суми вистачає для забезпечення потреби літніх і оплатити необхідне лікування.

Пенсійний вік в Естонії і мінімальний трудовий стаж

Згідно з нормами сучасного законодавства, пенсія по старості в Естонії виплачується всім, хто досяг віку 63 роки. Точного терміну виходу на відпочинок для жінок – не встановлено. Це залежить від року народження потенційної пенсіонерки і стажу її роботи.

Право на виплату надається всім, мають трудовий стаж до 15 років. Робота в Естонії – добре оплачується, проте для отримання високої пенсії потрібно довго працювати і добре заробляти, як в Україні та в інших країнах.

В країні проводиться пенсійна реформа, пов’язана з поступовим підвищенням пенсійного віку. Так, для народжених у період з 1954 по 1960 року пенсійний вік починається в 65 років. Для народжених пізніше вихід на відпочинок відбудеться ще пізніше.

Як отримати пенсію?

Для оформлення виплати необхідно подати заяву в Департамент соціального страхування, а також у відділах обслуговування клієнтів органу. Форми клопотання можна знайти у відкритому доступі на офіційних ресурсах уряду країни.

Перед тим, як отримати пенсію в Естонії, необхідно зібрати такі документи:
  • заповнену заяву про бажання отримувати виплату;
  • документ, що підтверджує особу (паспорт, водійські права, іноземних паспорт, документи моряка тощо);
  • трудову книжку або інші папери, що засвідчують здійснення трудової діяльності;
  • професійні дипломи;
  • військовий квиток (для чоловіків);
  • довідки про батьківство чи материнство;
  • свідоцтво про шлюб (за наявності);
  • фотографію 3х4 см;
  • номер розрахункового рахунку.

Пенсія в Естонії для українців

Українці мають на отримання пенсії в Естонії. Для цього необхідно офіційно працювати на території країни, оформити ВНЖ або ПМЖ. З вашої зарплати офіційно відніматися податки, частина з яких підуть на формування майбутньої виплати. Суми відрахувань – такі ж, як і для естонців. Офіційно зареєстровані мігранти можуть користуватися в Естонії усіма трьома ступенями місцевої системи соціальних гарантій і бути впевненими у тому, що їхні гроші зможуть забезпечити безбідну старість.

Еміграція в Естонію – поширене явище. Місцеве законодавство вже передбачив процес отримання соціальних виплат громадянам інших країн. Особи, які працюють в різних країнах, мають право отримати пенсію від кожної держави, у відповідності з трудовим стажем. Роки роботи в різних країнах підсумовуються, формується загальний стаж, за який виплачуються зароблені гроші.

Виїхавши з Естонії, зароблені там гроші все одно виплачуються без будь-яких скорочень або змін. Для підтвердження свого права на виплату не потрібно надання додаткових документів, так між Україною і Естонією укладено договір соціального страхування.

Життя пенсіонерів: соціальні гарантії та спеціальні виплати

Естонія одна з прогресивних країн Європи, однак життя пенсіонерів – не ідеальна. В країні високі ціни на комунальні послуги, продукти харчування та медикаменти.

Пенсионеры фото

Субсидії для пенсіонерів, як в Україні, тут не надаються. Літні лише можуть користуватися деякими соціальними програмами для покупки продуктів і медикаментів, що дозволяє заощадити трохи грошей. Нещодавно, в Таллінні скасували оплату за проїзд у громадському транспорті, що також можна назвати приємним бонусом для літніх».

Представників ряду професій (пожежним, військовим, правоохоронцям, урядовцям і т. д) надаються спеціальні виплати, суми яких визначаються індивідуально.

За часту, після оплати всіх основних витрат, у естонських пенсіонерів, не залишається достатньо коштів для забезпечення комфортного життя. Однак з даною ситуацією змушені мириться пенсіонери в нашій країні і в десятці інших.

Підіб’ємо підсумок

В Естонії – європейська пенсійна система. Виплати старим повністю формуються в залежності від часу трудової діяльності. Також в республіці функціонують інститути, що дозволяють накопичити кошти на гідну старість і вийти на відпочинок достроково.

Пенсії в Естонії – доступні. Для їх отримання необхідно бути офіційно зареєстрованим і платити податки. Знайти роботу в цій багатій балтійській країні можна на сторінці порталу Eurabota.ua – «Робота в Естонії».