Данський мультфільм про коронавірус обурив Китай (ФОТО)

Датська газета відмовилася вибачатися перед Китаєм за сатиричний мультфільм, присвячений новому смертельному коронавірусу, в результаті якого загинуло понад тисячу осіб.

Карикатура, опублікована в газеті Jyllands-Posten, показує змінений китайський прапор. Жовті зірки, розташовані в лівому верхньому кутку, замінені новим коронавірусом.

Посольство Китаю в Данії назвало мультфільм образою Китаю, яке зачіпляє почуття китайського народу.

У посольстві заявили, що карикатура порушила етичні межі свободи слова і зажадали, щоб газета і карикатурист Нільс Бо Бозесен «звинувачували себе в своїй помилці» і публічно вибачалися перед китайським народом.

У вівторок головний редактор Jyllands-Posten Джейкоб Найбро заявив, що газета не має наміру висміювати ситуацію в Китаї, але відмовилася вибачатися.

«Ми не можемо вибачитися за те, що не вважаємо правильним. Ми не хотіли принижувати чи сміятися і не думали, що цей малюнок робить це», – сказав Найбро. «Наскільки я розумію, мова йде про різні культури та уявленнях».
Кілька данських політиків підтримали публікацію, а прем’єр-міністр Метте Фредерікса заявив, що «В Данії у нас є свобода слова та вираження думок. Включаючи зображення.”

Jyllands-Posten вже був в епіцентрі скандалу. У 2005 році видання опублікувало кілька карикатур із зображенням пророка Мухаммеда, що згодом призвело до бурхливих протестів у деяких мусульманських країнах.