Бангладеш ввела смертну кару для ґвалтівників після масових протестів

“Уряд Бангладеш вирішив сьогодні ввести смертну кару в країні, як крайній захід за звинуваченням у згвалтуванні”,- повідомляє Reuters.

За словами міністра юстиції, зміни в законодавстві вступлять в силу завтра за згодою президента, так як парламент на даний час не засідає.

Протягом декількох днів по всій країні проходять акції протесту проти серії гангстерських згвалтувань і сексуальних посягань. За словами правозахисників, з січня по вересень в Бангладеш було зареєстровано близько тисячі злочинів на сексуальному грунті, п’ята частина з яких була здійснена бандами. На думку правозахисних організацій, це пов’язано з практикою безкарності і захисту правопорушників з політичних мотивів.

«Насильникам немає пощади», – скандували учасники протесту в столиці Дацці і інших містах, включаючи сотні жінок і студентів.

Однак експерти кажуть, що введення більш жорстких покарань буде недостатньо для вирішення проблеми, і що влада повинна вжити негайних заходів проти системних недоліків у судових процесах у справах про зґвалтування та вкрай м’яких вироків для винуватців.

Крім того, багато зґвалтованих жінок не скаржаться, побоюючись стигматизації. “Дослідження ООН, проведене в Бангладеш в 2013 році, показало, що серед чоловіків, які зізналися в згвалтуванні, 88 відсотків сільських жителів і 95 відсотків міських жителів заявили, що за їх дії не було покарання”,- повідомляє Reuters.