Податки в Чехії: особливості фіскальної системи країни

Чехия фото

Чехія – країна з однією з провідних економік Східної Європи. Держава давно конкурує з Польщею за звання «економічного локомотива» регіону, обійшовши найближчого конкурента по цілому ряду критеріїв. Чехія привернула вже сотні тисяч українських працівників і потенційно може прийняти ще мільйон емігрантів.

Абсолютна більшість українців працюють у країні на легальних умовах, а їхні роботодавці регулярно платять за них різні внески в державні органи країни. Податки в Чехії – порівняно невеликі. Фіскальна система країна набагато прозоріше і простіше, ніж в Україні, а головне, всі знають, за що саме вони платять податки державі.

У цій статті ми розповімо про податкову систему в Чехії, її структуру та особливості для українців, які вже працюють в країні або бажаючим знайти там роботу.

Фіскальна система в Чехії: основні і другорядні податки

Чехія вступила в Європейський Союз в 2004 році. Податкова система країни повністю відповідає основним принципам фіскальної політики ЄС, однак це не означає, що тут високі податки. Навпаки, тут низькі ставки, що дивує іноземців, які вважають, що високий рівень комфорту в Чехії оплачує за рахунок високих податків з місцевих жителів.

Податки в Чехії – одні з найнижчих на континенті, із-за чого тут прийнято платити державі, на відміну від України. Також подібна політика приваблює іноземних інвесторів і стимулює місцевий бізнес, який активно розвивається, не боячись податкового пресингу з боку держави.

Фіскальна система передбачає оплату двох основних типів податків: прямих і непрямих.

Під прямими мають на увазі податки в Чехії з зарплати, які оплачують, як і місцеві жителі, так і мігранти. У цю групу відносять виплати з продажу/купівлі нерухомості, податок на спадщину та багато інших.

Непрямими податками називають акцизний збір, ПДВ, податок на телебачення та інші збори, які сплачуються споживачами майже всіх товарів, що перебувають в обігу на території Чехії.

Окремо зазначимо, що з 2014 року в країні скасували податок на спадок, що бурхливо вітали мільйони чехів.

Оподаткування фізичних осіб

Налоги в Чехии для физических лиц фото

Податки в Чехії для фізичних осіб є одним з основних джерел надходжень до місцевого бюджету. Збори з працівників тут поширені повсюдно – від державного сектора до дрібних підприємців. Робота в Чехії на легальній основі передбачає виплату ряду обов’язкових податків.

Ставка фіскального збору з доходів фіз. осіб в Чехії становить 15%, що є одним із найнижчих показників у Європі. Стягується збір з усіх видів доходів – зарплати, прибутку від бізнесу, дивідендів, цінних паперів та іншого.

Зарплата в Чехії завжди вказується у сумі до вирахування податків. Зверніть увагу, що якщо вам пропонується зарплата в 1000 доларів в місяць, то це не означає, що вам потрапить на руки вся сума. Часто чехи не бачать і половини зароблених ними грошей.

Уряд країни проводить досить ліберальну політику для всіх категорій малозабезпечених громадян. Прибутковий податок у Чехії в повному обсязі не виплачується студентами, багатодітними сім’ями, безробітними та особами з обмеженою дієздатністю.

Податки в Чехії для юридичних осіб

Зареєстровані в якості юридичних осіб повинні платити більше – 19% від загальної суми податків. Ця ставка діє щодо всіх юр.осіб на території країни. Як виняток вкажемо засновників інвестиційних, пенсійних та пайових фондів, які сплачують до скарбниці 5%.

Всім зацікавленим можливість організації бізнесу в Чехії повинні знати, що в країні часто використовують паушальну систему витрат. Завдяки цій хитрості бухгалтери можуть заявити про видатків у розмірі 30-80% від доходів. Це дозволить зменшити суму податків і сплатити збір не від 100% доходів від 40-80%.

Також юридичні особи зобов’язані виплачувати 31,1% на соціальне страхування і 13,5% – на медичну страховку. Проте, часто в Чехії оформляти місцеве подобу ТОВ, яке знижує податкове навантаження приблизно в два рази.

Особливості подвійного оподаткування

Система подвійного оподаткування зацікавить всіх іноземних підданих, які здійснюють комерційну діяльність в країні або які легально працюють осіб. Податки в Чехії для іноземців є обов’язковими для всіх, що проживають в її межах більше 183 днів у році. Саме на 184 день проживання у Чехії іноземці отримують статус місцевого податкового резидента і зобов’язані виплачувати у місцеву казну всі збори.

Зазначимо, що Прага уклала договори про захист від подвійного оподаткування зі всіма розвиненими країнами світу, включаючи Україну, Білорусь, Росію та країни Кавказу. Це означає, що особи, які легально проживають і працюють у Чехії звільнені від сплати податків до своєї рідної країни і не повинні звітувати про свої доходи податківцям рідної країни.

Податки на нерухомість в Чехії

Недвижимость в Чехии фото

Тема покупки нерухомості в Чехії цікавить тисячі заможних українців. Так, придбання будинків в цій країні вкрай вигідно. Чехія – один з туристичних центрів Європи, а нерухомість тут не тільки росте в ціні, але і приносить регулярний дохід тим, хто хоче здавати її в оренду.

Всім іноземцям доведеться заплатити податок на нерухомість в Чехії. Його сума оцінюється в 4% від загальної вартості житла, оціненого незалежною експертною групою та податковою службою країни. Віддати збір у скарбницю доведеться відразу ж після укладення договору. Сплатити податок доведеться саме покупцеві житла.

Від сплати податку на нерухомість звільнені власники нового житла, побудованого не раніше 5 років тому.

Повернення податку в Чехії

Всі особи, що не мають статусу податкового резидента в Чехії, мають право повернути податки в Чехії. Кошти сплачені як податок на додану вартість можуть всі іноземці, які витратили свої гроші на споживчі товари. Повернути вартість ПДВ не вдасться за куплений алкоголь, продукти харчування, паливо, зброю та авто.

Повернення податків доступний для осіб з громадянством країн, що не входять в ЄС. Для відшкодування суму податків необхідно скористатися системою Global Blue.Таким чином можна заощадити багато грошей, оскільки сума ПДВ на багато категорій товарів становить 21% від загальної вартості.

Оплачуючи покупку необхідно обов’язково запитати квитанцію на повернення податку. Кэшбэк також можуть перевести на банківську картку, для чого необхідно вказати її номер на чеку з повернення податків.

Їдучи з Чехії, підійдіть з чеками на придбання та квитанціями на повернення коштів до митників, які повинні поставити на них офіційну печатку.

Global Blue Customer Services фото

Отримати частину своїх грошей назад можна в пунктах Global Blue Customer Services , розташованих на території Чехії. Пред’явіть свої документи менеджера організації, який переведе суму на повернення податків на вашу картку або видасть готівкові кошти.

Податки в Чехії для іноземців – низькі ставки і великі можливості

Іноземні громадяни, які працюють у Чехії або провідні там свій бізнес, зобов’язані платити майже всі вищезазначені податки. Від виплати податків на дохід, соціальних внесків, медичної страховки і. д. -іноземці не звільнені. Частина витрат покривається роботодавцем, ще трохи грошей можна заощадити, скориставшись багатьма пільговими програмами, деякі з яких згадано в цій статті.

Однак, всі гроші йдуть на користь платникам податків і суспільству в цілому. Кошти спрямовуються на забезпечення високих соціальних стандартів, безпеки громадян, їхнього добробуту і здоров’я.

Рівень зарплат в Чехії – один з найвищих в Європі. Залишилися після вирахування податків коштів вистачає на забезпечення гідного способу життя і створення накопичень.

Знайти роботу в Чехії можна на сайті проекту Eurabota.ua. Задавайте свої запитання за цією темою на наших сторінках в соціальних мережах.