53 затриманих на акції протесту в Гонконзі

У вівторок ввечері під час акцій протесту поліція Гонконгу заарештувала 53 людини. Рейтер повідомляє, що поліція використовувала бронзбойти для розгону сотень активістів, які блокували вулиці в центрі світового фінансового центру.

Протести, організовані з нагоди року демонстрацій за демократію в колишній британській колонії, були організовані на тлі зростаючої напруженості з приводу запропонованого законопроекту про національну безпеку, підтриманого центральним урядом в Пекіні.

Демонстранти порушили заборону на проведення зборів не більше восьми осіб, введений урядом Гонконгу для запобігання поширенню коронавіруса.

У найближчі дні планується ще більше акцій протесту, оскільки активісти руху за демократію побоюються, що законодавство про національну безпеку може обмежити свободу міста.

Постійна комісія Національного народного конгресу зустрінеться в Пекіні в кінці цього місяця. Вищий орган китайського парламенту розгляне законопроект. Не відмічено, чи включені будь-які законодавчі пропозиції щодо Гонконгу до порядку денного. Засідання відбудеться з 18 по 20 червня.

Жителі Гонконгу відзначили рік протестів проти урядового законопроекту, який дозволив би екстрадицію затриманих в Гонконзі на материковий Китай, де суди контролюються Комуністичною партією. Лідер Гонконгу Керрі Лем пізніше опротестувала цю пропозицію.