Економіка Китаю значно зростає, але занепокоєння залишається

Незважаючи на неймовірно гарний початок року, економіка Китаю рухається до самого слабкого зростання за останні три десятиліття.

За даними Національного бюро статистики в середу, друга за величиною економіка в світі після США виросла на 6,4 відсотка в першому кварталі протягом року. Таким чином, економіка була такою ж сильною, як і в кінці 2018 року, і трохи сильніше, ніж очікували економісти. Проте, через тліючий торговоговий спір з США, експерти все ще вважають, що занадто рано оголошувати про зміну в кращу сторону. «Нам потрібно більше доказів, перш ніж ми зможемо говорити про повне одужання», – сказав аналітик Bank Natixis в Гонконзі Цзяньвей Сюй. «Ми як і раніше насторожено ставимося до економіки».

Уряд в Пекіні планує зростання від 6,0 до 6,5 відсотка в 2019 році. Те, що було б мрією для більшості промислово розвинених країн, зазначає найповільніше зростання в Китаї приблизно за три десятиліття. Тарифна суперечка з США вже вийшла на ринок в останній раз. Президент США Дональд Трамп – це, перш за все, великий торговий дефіцит в бізнесі з Народною Республікою. Уряд в Пекіні намагається протидіяти цьому і допомагати компаніям. «Зниження податків, схоже, має позитивний ефект», – сказав головний економіст Томас Гицель, віце-президент банку Ліхтенштейн, дивлячись на позитивні дані по промисловості і роздрібній торгівлі. Це просто хороші новини для ослабленої Європи. ”

Промислове виробництво несподівано виросло в березні на 8,5 відсотка в порівнянні з тим же місяцем минулого року, більш ніж за чотири з половиною роки. «Ми не вважаємо, що сила промислового виробництва є стійкою», – сказав економіст Hwabao Trust Чи не Вень. Крім того, зростання виручки рітейлера на 8,7 відсотка в минулому місяці виявилася краще, ніж очікувалося.