США і Китай встановили нову дату торгових переговорів

«Торгові переговори США і Китаю відновляться на початку жовтня у Вашингтоні, округ Колумбія»,- заявило сьогодні китайське міністерство торгівлі. Зустріч на робочому рівні повинна відбутися в середині вересня.
Нова дата була призначена під час телефонної розмови між міністром фінансів США Стівеном Мнучіном, торговим представником США Робертом Лайтхайзером, віце-прем’єром Китаю Лю Хе і главою Центрального банку Китаю І Гангом.
Інформація про розмову була підтверджена офісом торгового представника США (USTR). «Було вирішено організувати зустрічі на рівні міністрів в Вашингтоні в найближчі тижні жовтня. Раніше, в середині вересня, буде проведена робоча зустріч, щоб підготувати правильний грунт для наступних переговорів»,- заявив представник USTR Джефф Емерсон.
Поновлення переговорів щодо торговельної угоди між двома країнами планувалося на кілька тижнів раніше у вересні, але китайська сторона відхилила цей термін в зв’язку з вступом в силу мит на двосторонній експорт 1 вересня.
З неділі в США діє додаткове 15-процентне мито на китайський експорт на суму 300 мільярдів доларів. Президент США Дональд Трамп прийняв це рішення, розчарований відсутністю прогресу на липневій зустрічі переговорних груп в Шанхаї. Це була їхня перша зустріч з травня, коли двосторонні переговори були перервані.
1 вересня набули чинності тарифи відплати для 1717 видів американської продукції, що імпортується до Китаю, включаючи нафту.
Президент Трамп звинувачує Китай у вимаганні передачі технологій іноземними компаніями в обмін на доступ до ринків, несправедливі субсидії вітчизняної промисловості і відсутність взаємності в ринкових бар’єрах.
Китайська влада заперечує ці звинувачення і звинувачує Трампа в комерційному протекціонізмі, а також відповідає на введення додаткових мит тарифами відплати. Офіційні особи в Пекіні неодноразово заявляли, що Китай не хоче торгової війни, але буде боротися до кінця, щоб захистити свої інтереси.