Китайські вчені: Омікрон, ймовірно, походить від мишей

Варіант Омікрон може бути результатом еволюції коронавірусу у мишей, у яких розвинулася велика кількість мутацій. Такий висновок дослідження, проведеного вченими Академії наук Китаю наприкінці грудня 2021 року. Дослідження було опубліковано у науковому журналі Journal of Genetics and Genomics.

Дослідники проаналізували 45 генетичних мутацій, набутих новим варіантом з моменту розгалуження B1.1, і виявили, що позитивний набір у білку мишей був сильнішим, ніж у будь-якому іншому варіанті SARS-CoV-2, що розвинувся у людей.

Відмінності, що спостерігаються на молекулярному рівні, привели дослідників до думки, що вірус еволюціонував у клітинах мишей, перш ніж був переданий людям, як Омікрон.

«Наші результати показують, що спочатку коронавірус передавався від людини до мишей, швидко накопичував мутації, що призводили до зараження тварини, а потім повертався до людей. Це свідчить про еволюційний шлях між видами для варіанту Омікрона», – резюмують автори дослідження.

Те, що аналізований варіант коронавірусу передається щурам і мишам – тваринам, несприйнятливим до інших штамів вірусу, раніше підтвердили російські дослідники. Їх спостереження показують, що з цих тварин хвороба розвивається після зараження інфекцією.