Китай штрафує за харчові відходи і заохочення переїдання

Як повідомляє Guardian, “війна з відходами президента Китаю Сі Цзіньпіна була підкріплена законопроектом, що передбачає великі штрафи для компаній, які дозволяють або заохочують вибрасування продуктів харчування”.

У серпні китайський лідер заявив, що кількість продуктів, викинутих в країні, шокує, підкресливши, що «відходи – це ганьба, а ощадливість – це благородство».

Місцева влада запустила операцію «Порожня тарілка» для скорочення відходів і впроваджує систему «замовлення N-1», в якій група повинна замовити на одне блюдо менше, ніж кількість клієнтів.

Відповідно до законопроекту, представленого в Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників, до продавців продуктів харчування будуть застосовані санкції, якщо вони будуть вводити споживачів в оману і змушувати їх замовляти більше їжі, ніж необхідно. Порушники будуть попереджені місцевою владою і оштрафовані на 10 000 юанів (1140 фунтів стерлінгів), якщо вони не будуть виконувати накази.

Законопроект також передбачає можливі штрафи для радіо, телебачення та веб-сайтів, які публікують і поширюють інформацію, яка пропагує харчові відходи, включаючи переїдання. Штрафи можуть досягати 100 000 юанів, причому підприємства можуть тимчасово закривати.

У звіті Китайської академії наук і партнерів за 2015 рік було виявлено, що щорічно в великих містах викидається до 18 мільйонів тонн продуктів харчування, чого достатньо для від 30 до 50 мільйонів чоловік на рік. 1/4 харчових відходів складають рис і локшина, близько 18% – м’ясо.