Інфляція у Канаді виявилась несподівано висока

Рівень інфляції в Канаді виявився найвищим за останнє десятиліття.

Згідно з даними статистики, рівень інфляції, який зафіксований в грудні 2018 року, склав 2 відсотки. Для Канади це дуже великий показник. Останній раз таке швидке зростання цін спостерігалося в країні ще в 2007 році.

Такому суттєвого прискоренню інфляційних процесів сприяло стрімке зростання цін на більшість продуктів та послуг. Однак ціна на природний газ протягом року знижувалася.

Свіжі овочі подорожчали на 14 відсотків. За перельоти авіатранспортом потрібно було заплатити на 28 відсотків більше, ніж у 2017 році. Завдяки тому, що ціна на газ в середньому знизилася на 9 відсотків, в результаті інфляція зупинилася на 2 відсотках. Інакше, як стверджують експерти, річна інфляція могла вирости до 2,5 відсотка.

Для жителів Канади були і інші помітні збільшення витрат. Процентні ставки по іпотечних кредитах виросли на 7,5 відсотка. Також на 5 відсотків дорожче стало містити автомобіль. І без того дорогі послуги ресторанів подорожчали на 4 відсотки.

Найвищий рівень інфляції серед провінцій зафіксований в Британській Колумбії: тут показник склав 3 відсотки.

На тлі тотального подорожчання практично усіх товарів та послуг, на 5 відсотків стало дешевше комп’ютерне обладнання і пов’язані з ним послуги.

Але у інфляції є і позитивний бік – в Канаді протягом року зафіксовано зменшення кількості безробітних. Цей факт може стати додатковим аргументом для тих, хто думає поїхати на роботу в Канаду або спробувати переїхати на постійне місце проживання.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Канада опинилася на шостому місці в світі за рівнем демократії в щорічному рейтингу Democracy Index.

Джерело: www.news.eurabota.ua

21.01.2019