Лукашенко: інцидент з Ryanair був спланованою провокацією

«Події з літаком Ryanair були заздалегідь спланованою провокацією. І події після цього показують, чому ця провокація була необхідна. Щоб зробити подальші кроки по придушенню Білорусі, щоб завадити нашому подальшому розвитку», – заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко арабському телеканалу Sky News Arabia.

Він докладно прокоментував відхилення ірландської бюджетної авіакомпанії Ryanair від курсу в травні цього року.

Пан Лукашенко назвав твердження про те, що Білорусь змінила маршрут польоту літака Ryanair, помилковими. Він додав, що Мінськ «вибачиться перед умім світом», якщо буде доведено протилежне.

Тим часом колишній кандидат в президенти Білорусі і місцевий лідер опозиції Світлана Тіхановська зустрілася з главою Ryanair Майклом О’Лірі під час візиту до Ірландії і запропонувала підтримати подачу міжнародного позову проти режиму президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Нагадаємо, що літак Ryanair був змушений здійснити посадку в Мінську 23 травня. Лайнер летів за маршрутом Афіни – Вільнюс.

Після приземлення білоруські правоохоронці затримали засновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, що знаходився на борту літака. Його подруга, росіянка Софія Сапега, також була затримана.