Азербайджан планує почати поставки газу до ЄС найближчим часом

“Азербайджан скоро почне поставки газу до країн Євросоюзу. Про це заявив президент Ільхам Алієв на саміті ЄС і “Східне партнерство”, проведеному за допомогою відеоконференції”, – повідомляє ТАСС.

Протягом 15 років Азербайджан є надійним постачальником нафти на європейські ринки.

“Найближчим часом ми почнемо поставляти природний газ до країн-членів ЄС”, – сказав Алієв в заяві, поширеній прес-службою президента в Баку.

Алієв зазначив, що Азербайджан ініціював і профінансував будівництво Південного газового коридору (YGC), що представляє собою інтегровану трубопровідну систему, протяжністю 3500 км, щоб з’єднати країну з ринками ЄС. “YGC – це проект енергетичної співпраці і енергетичної безпеки”, – підкреслив президент Алієв.

Він зазначив, що ЄС є основним торговим партнером Азербайджану, і майже 50 відсотків торгівлі країни припадає на країни ЄС.

Алієв оголосив, що переговори щодо нової угоди про партнерство з ЄС перебувають на завершальній стадії, і 90 відсотків тексту документа вже погоджено.

Південний газовий коридор почнеться з Баку і досягне південній Італії через Грузію, Туреччину, Грецію і Албанію. Його потужність складе 16 мільярдів кубометрів газу, з яких 6 мільярдів залишиться в Туреччині, а що решта 10 мільярдів підуть до південної Європи.

Початок торгових поставок азербайджанського газу до Європи через Південний Кавказ заплановано на кінець цього року. Газ буде добуватися на родовищі Шах Деніз в Каспійському морі.