Бізнес в Австрії: шляхи відкриття для українців

Австрія – одна з найбільш багатих і високорозвинених країн ЄС. Це благополучне у всіх сенсах держава славиться своєю унікальною культурою, історією та давніми традиціями. Однак, австрійці не «почивають на лаврах», а активно розвиваються. Австрія – сучасна країна, традиції в якій сміливо поєднуються з вільною економікою, технологічністю і відкритістю до нових ідей і людям.

Бізнес в Австрії цікавить не лише мільйонерів, але і представників середнього класу. Відкрити свою справу в цій країні можуть не тільки власники великих станів, але і підприємці класом нижче.

Австрия фото

У цій статті ми розповімо про стан бізнесу в Австрії, розкриємо шляху відкриття та його перспективи у майбутньому.

Бізнес-атмосфера та переваги ведення бізнесу в Австрії

Організувати свою справу в цій країні в рази простіше, ніж в Україні. У рейтингу легкості бізнесу Австрія входить в топ-20. Країна має одну з найпотужніших економік в Європі і відрізняється відкритістю і простотою ведення бізнесу.

Австрія – стабільний і привабливий ринок для великого, середнього та малого бізнесу. Рівень життя, соціальна забезпеченість і безпека громадян – на найвищому рівні. Зарплата в Австрії – одна з найвищих в Європі. Однак, рівень виплат працівникам не залишає без грошей власників бізнесу, які можуть отримувати в цій країні гідний дохід при грамотному веденні справ.

Держава є членом Європейської економічної зони і гарантує вільне переміщення товарів і інвестицій. Відкрити бізнес в Австрії сьогодні набагато легше, ніж у попередні роки, оскільки політика країни спрямована на залучення нових інвестицій. Спеціально для цих цілей було створено Державне інвестиційне агентство.

Підприємства не «відвідують» несподівані інспекції, претензії до бізнесменам вкрай рідкісні і завжди обґрунтовані. Багато місцеві підприємці ніколи не спілкувалися з державними інспекторами, за умови чесного ведення бізнесу.

Країна має дуже розвинену і успішну економіку, що є гарантією ведення прибуткового бізнесу.

Малий бізнес в Австрії дуже поширений. Ведучи невелике підприємство в провінції можна акумулювати прибутку в сотні тисяч євро в рік. Імміграція в Австрію на підставі підприємницької візи – дуже популярна. Детальніше на цьому питанні ми зупинимося в цій статті в окремому розділі.

Зазначимо, що до дрібним підприємцям в країні відносять ті, дохід яких не перевищує 5,4 мільйонів євро в рік, штат не перевищує 50 осіб. Великим бізнесом в Австрії вважають підприємство з річним доходів понад 20 мільйонів євро і штатом понад 200 осіб.

Форми організації бізнесу в Австрії

Норми сучасного законодавства країни передбачають існування декількох форм ведення бізнесу.

Реєстрація компанії в Австрії відбувається за чотирма шляхами:
  1. Індивідуальне підприємництво. Засновник такого бізнесу самостійно реєструє і веде всі свої справи, беручи на себе всі ризики і відповідальність за проектом. Дану форму найчастіше вибирають «гравці» у сфері послуг. Перевагою індивідуального підприємництва також варто назвати простоту реєстрації.
  2. Відкрите товариство. Дану форму обирають засновники партнерського бізнесу. Співвласниками товариства можуть бути два і більше бізнесмена. Для реєстрації такого підприємства, бізнес повинен бути середнім або великим. Також від засновників зажадають складання установчого договору та реєстрації у Єдиному торговому реєстрі.
  3. Командитне товариство створюється кількома засновниками, однак відповідальність за проектом покладається на головного засновника, а інші партнери відповідальні лише за власний внесок у підприємство та зайняті «своїм полем роботи».
  4. Товариство з обмеженою відповідальністю відкрити в Австрії іноземцям легше всього. Для установи ТОВ потрібно мати статутний капітал в 10 тисяч євро, а процес реєстрації дуже простий і не передбачає використання послуг нотаріуса або інших посередників. Для установи ТОВ потрібно лише зареєструватися в Торговій палаті та реєстр.

Процес реєстрації

Реєстрація підприємстві в Австрії проходить у 8 етапів:

1.Оформлення дозволу на підприємницьку діяльність від австрійської Палаті економіки;

  1. Створення та засвідчення нотаріальним шляхом статуту компанії;
  2. Відкриття рахунку і внесення депозиту в банку;
  3. Реєстрація підприємства в суді за місцем установи;
  4. Податкове оформлення – внесення на облік;
  5. Реєстрація в Торговому реєстрі Австрії;
  6. Внесення даних про компанії в систему соціального страхування;
  7. Реєстрація в мерії за місцем установи підприємства.

Купівля бізнесу в Австрії

Для тих, хто хоче купити готовий бізнес в Австрії буде важливо знати, що придбати готове підприємство в країні буде легше, ніж заснувати нове.

Придбання підприємства можливо в сфері дрібного бізнесу, або ж у «вищій лізі». Пішовши по цьому шляху, іноземець уникає багатьох турбот, пов’язаних з реєстрацією бізнесу, відкриттям рахунків, найму персоналу, відкриттям офісу та багатьох інших.

Найчастіше українці та інші іноземці купують в Австрії об’єкти сфери обслуговування та торгівлі (магазини, готелі, салони).

Зазначимо, що податок з купівлі бізнесу в Австрії становить 3% від суми угоди. Додаткові 10% від майбутньої покупки доведеться віддати за проведення аудиту компанії.

Який бізнес можна відкрити в Австрії

Бизнес фото

Найбільш активно в державі розвивається сільське господарство, банківська справа, туризм, страхування, комунікації, високі технології, сектор послуг. Також в країні процвітає важка, легка та хімічна промисловість.

Іноземцям легше всього відкрити свій бізнес в сільському господарстві або у сфері обслуговування. Складніше буде заснувати фірму по розробці та продажу високих технологій або у промисловій сфері. Однак, бізнесменам у цих сферах легше отримати державні дотації та податкові знижки.

Бізнес ідеї в Австрії найчастіше стосуються організації власних готелів, салонів краси, туристичних фірм та виготовлення і продаж різної продукції. Не дивлячись на банальність таких витівок – вони прибуткові. Традиційні для країни підприємства завжди приносять гроші і не вимагають великих фінансових вкладень.

Податки в Австрії

Весь прибуток від бізнесу в країні оподатковується корпоративним податком 25%. Також підприємцям потрібно буде виплатити ПДВ в 20%, а також віддати державі ще 10% доходів від податку на прибуток фізичних осіб.

Пільгові ставки податків передбачаються для засновників бізнесу у сфері сільського господарства, туризму, розваг і виготовлення продуктів харчування. Бізнесменам у цих галузях дозволяють зекономити 10% на прибуток.

В Австрії – прогресивна шкала оподаткування. Це означає, що чим вищі доходи бізнесмена, тим більше він сплачує державі у вигляді податків.