Як оформити візу в Таїланд

Морські курорти Пхукета і блискучі пляжі Паттайя об’єднують собою жителів усіх країв світу, а прогулюючись вулицями Бангкока або пляжу Патонг, не дивно зустріти Леді Гага або Ріанну, які приїхали на відпочинок. Як можна долучитися до цього свята розваг і оформити візу в чудовий Таїланд? Способів багато, починаючи від двотижневих канікул до цілого року життя у вічному літі.viza-v-tailand

ЗМІСТ

  1. Який тип закордонної візи вибрати?
  2. Реєстрація після прибуття
  3. Ситуація з бордер-ранами
  4. Офіційне продовження штампа
  5. Турвіза
  6. Проживання на правах студентів
  7. Тайська бізнес-віза
  8. Перебування за робочим пропуском
  9. Family visa (сімейна)
  10. Візові пільги для пенсіонерів
  11. В’їзд з України
  12. Приблизні витрати

Який тип закордонної візи вибрати?

Таїландські пляжі улюблені всіма, тому потік туристів туди не вичерпується. Це змусило уряд держави посилити правила відвідування країни з 2015 року. Однак навіть після цього візова політика королівства залишилася доброзичливою. Приїхати погостювати до тайців у 2018 році можна такими шляхами:

  1. Штамп після прибуття – спосіб в’їзду, при якому легалізація візиту відбувається прямо за місцем прибуття, без попередніх пропусків.
  2. Туризм – найкраща можливість надовго затриматися на тайських пляжах.
  3. Студентство – річний дозвіл, яке можна буде продовжений до нескінченності за певних умов.
  4. Ділове перебування – business visa для бізнесменів, підприємців, інвесторів.
  5. Ліцензія на роботу в Таїланді.
  6. Сімейна імміграція – возз’єднання з партнером-тайцем.
  7. Дозвіл для пенсіонерів – можливість жити в Таїланді після виходу на пенсію.

жити в Таїланді після виходу на пенсію

Окремим способом продовження терміну перебування є visa-run, умови отримання якої істотно змінилися за останній рік. Перераховані вище методи також мають особливості.

Реєстрація після прибуття

Українцям, які планують пляжну відпустку, віза в Таїланд в 2018 році не потрібна, як і раніше. Це не означає, що кордон дозволяється перетинати вільно, проходити паспортний контроль все одно доведеться. Робиться це прямо у службовців аеропорту і називається «штамп після прибуття».

паспортний контроль в таїланді

Отримавши спеціальну в’їзну позначку, українці мають право гуляти по країні без візи 15 діб.

Документи, необхідні для проходження паспортного контролю:

  • закордонний паспорт з терміном дії не менше, ніж тривалість пропускного штампа (30 днів), без перегинів, забруднених сторінок, оскільки службовці Таїланду легко можуть «розгорнути» назад володаря пошарпаного документа;
  • зворотні квитки або квитки на подальший маршрут, що підтверджують намір виїхати з країни після закінчення візиту, а не залишитися в ній (іноді запитуються вже прикордонниками, тому варто подбати про них заздалегідь), при цьому недійсна бронь або підроблені проїзні документи легко виявляються тестерами співробітників контролю;
  • міграційна карта із заповненими графами, оформляється перед посадкою літака, складається з 2 розділів: Arrival і Departure (в’їзд, виїзд); інформація подається англійською (досить зіставити і переписати дані закордонного паспорта), під час вказівки місця роботи (Occupation) можна використовувати будь-яку професію і майбутню адресу, ці дані майже ніхто не звіряє;
  • банківські виписки, готівкові кошти, які свідчать про змогу забезпечити себе матеріально: у 2018 році прохідною сумою вважається 700$; виписку з банківського рахунку слід підготувати заздалегідь, зробивши нотаріальний переклад англійською (найчастіше фінансова сторона залишається неперевіреною, але співробітник прикордонного контролю цілком може поставити питання про гроші).

Проїздка до таїландців не передбачає обов’язкової страховки, але її наявність може позбавити від дуже серйозних проблем в непередбачених випадках, оскільки тайська медицина неймовірно сильно б’є по кишені.

Ситуація з бордер-ранами

Колишній Сіам давно був уподобаний шанувальниками, оскільки візові порядки королівства дозволяли без особливих проблем продовжувати перебування. Виїхавши ненадовго в сусідню державу, турист міг продовжити свою перепустку ще на місяць, активуючи так звану ран-візу. З 2015 року влада Тая стала припиняти подібні процедури, тому сьогодні залишитися надовго через ран-візи там важко. Бажаючим надовго «окупувати» Таїланд віза, оформлена на тривалий термін, тепер обов’язкова.

Таїланд віза

Загалом ситуація з бордер-ранами досить невизначена. Влада королівства то забороняє, то дозволяє їх на окремих ділянках. Наприклад, анульовані на початку 2015-го пропускні пункти на кордоні з Камбоджею були знову офіційно відкриті восени того ж року. Виходячи з розповідей досвідчених мандрівників, жити в Таїландській державі за допомогою віз-ранов півроку і більше цілком можливо, але тільки тоді, коли є вихід на активних агентів, які мають зв’язки з прикордонниками і потрібними інстанціями. Успіх залежить також від конкретного міста, звідки планується продовжувати дозвіл. Тому можливість використовувати бордер-ран слід уточнити заздалегідь, дізнавшись подробиці з вуст місцевих довгожителів-співвітчизників (особисто, через інтернет).

Як правило, легальний тримісячний пропуск і пара бордер-ранів через перевірених людей забезпечують багатьом рейдерам спокійну зиму на землях тайців.

Офіційне продовження штампа

Відповіддю на питання «Чи потрібна віза в Таїланд, якщо потрібно продовжити штамп після прибуття?» буде – ні, не потрібна, якщо мова про один тиждень. Семиденну відстрочку вибуття оформляє імміграційна служба за 1900 тайських бат (близько 55 доларів станом на 2018 рік). Офіси імміграційних служб розташовані в містах:

  • Бангкок;
  • Пхукет;
  • Паттайя;
  • Чіанг Май;
  • Самуї.

Турвіза

Простий спосіб бути на заповітних пляжах довше – це приїхати за туристичною ліцензією. Стандартні типи:

  1. Одноразова – розрахована на тримісячне проживання, хоча фактично дозволяє перебувати на сіамських землях тільки 60 днів без перерви. Останні 30 діб потрібно отримувати через імміграційні офіси за 1900 бат.
  2. Мультивіза – введена з листопада 2015-го замість скасованих дворазових і триразових. Призначена для людей, часто відвідують Тай, не підходить людям, котрі хочуть надовго залишатися в країні без виїздів. Термін дії – 180 днів, користуватися нею можна скільки завгодно, але кожен раз візит повинен становити не більше 60 днів. Оформляється тільки за місцем громадянства або ПМП, обкладається консульським збором 200$ на людину. Вимагає додаткового пакета документів у вигляді зворотних квитків, виписки з банківського рахунку про наявність постійного залишку в 5700$. Заява розглядається лише 3 дні, але результатом легко може стати відмова або заміна на одноразову ліцензію.

Основними адресатами, кому потрібна віза в Таїланд з мультидією, є забезпечені люди, які бажають вільно приїжджати до усміхнених тайців у справах або на відпочинок.

Документи, що подаються під час оформлення туристичної ліцензії:

  • закордонний паспорт з терміном дії не менше півроку після закриття турвізи, його копія (персональні дані);
  • 2 фото в кольорі 3х4 см (одне самостійно вклеюється в анкету);
  • анкета, заповнена за правилами (можна отримати в посольстві або завантажити на сайтах);
  • 2 оплачені (а не заброньовані) квитки туди і назад;
  • виписка з рахунку про наявність 700$ США англійською мовою (нотаріальний переклад);
  • довідка з місця роботи для працевлаштованих;
  • спонсорський лист, довідка про роботу спонсора, копія паспорта спонсора для тих, хто на утриманні.

Якщо немає можливості надати довідку про роботу, підійде варіант оформлення одноразового документа в сусідніх із Таєм регіонах:

  • Лаос, м В’єнтьян;
  • Камбоджа, м. Пномпень;
  • Малайзія, м. Пенанг;
  • Індонезія, м. Джакарта;
  • В’єтнам, Хошимінський курорт.

Там для пропусків досить закордонного паспорта, фото й анкети. Зворотні квитки запитують лише іноді.

Існує категорія довгожителів, які по-різному умудряються отримувати повторні турвізи в Таїланд, щоб обійти піврічний ліміт перебування в країні. Втрачають паспорти зі штампами, їздять за документами в сусідні країни. З 20 березня 2016 року такі хитрощі тягнуть неприємні наслідки у вигляді заборони на в’їзд від 1 до 10 років. Охочим залишитися в Сіамі надовго краще подумати над альтернативними, але законними варіантами.

Проживання на правах студентів

Студвіза видається відразу на рік під час вступу на тайські курси для іноземців. Вчитися можна за спеціальностями:

  • тайська мова;
  • володіння англійською;
  • прийоми тайського боксу;
  • прийоми тайського масажу;
  • кулінарія.

кулінарія

Відповідну школу можливо знайти на інтернет-порталах, під час спілкування з іммігрантами, через спеціалізовані агентства. До останніх краще ставитися з обережністю, є ризик натрапити на аферистів.

Алгоритм отримання студвізи:

  1. Підбір школи.
  2. Подача туди документів: закордонний паспорт, фото, договір про оренду житла (готелі, хостели виключені).
  3. Оплата курсів.
  4. Отримання дозволу через інші країни, агентства або посольство.
  5. Повернення і навчання. Студвізу слід продовжувати кожні 3 місяці у працівників будь-якого офісу імміграції.

Якщо підшукати нові курси перед закінченням попередніх, ліцензію можна продовжити знову, і так до нескінченності. Підходить варіант вступу до місцевих ВНЗ, проте він досить дорогий і трудовитратний.

Тайська бізнес-віза

Запустивши в королівстві свій бізнес, можна отримати повноцінний статус резидента з ПМП. Умови для підприємництва чудові, але іноземцям дозволено вести справи тільки за умови партнерства з тайцями. Причому місцевий бізнесмен повинен тримати контрольний пакет акцій підприємства.

бізнесмен в Тайланді

Вимоги до іноземної компанії:

  • статутний капітал не менше 2 млн бат;
  • позитивна динаміка прибутку.

Бізнес-віза видається на період від 3 місяців до 3 років. Успішним підприємцям ліцензію постійно продовжують.

Перебування за робочим пропуском

Дипломованим фахівцям, які добре володіють англійською мовою, легше знайти роботу, ніж завести бізнес. Таким іноземцям надається пільгова службова легалізація.

Необхідні документи:

  • диплом і його нотаріальний переклад;
  • резюме англійською мовою.

Бажані доповнення:

  • рекомендаційний лист з попереднього місця роботи.

Можливі доповнення:

  • довідка про відсутність судових переслідувань.

Family visa (сімейна)

Віза в Таїланд на постійне проживання за сімейними обставинами видається, якщо переїхати бажають:

  1. Батьки іноземних студентів, які навчаються в Таї.
  2. Подружжя бізнесменів, що працюють на благо тайців.
  3. Законні шлюбні партнери місцевих тайців або таєк.

Не рекомендується відгукуватися на оголошення про оформлення фіктивних шлюбів для переїзду. Діяльність подібних фірм серйозно переслідується поліцією.

Візові пільги для пенсіонерів

Забезпечені люди старші за 50 років можуть скористатися спеціальною пропозицією для пенсіонерів. Відразу на рік легалізують володарів 800 тис. бат на рахунках, а потім благополучно продовжують проживання, скільки потрібно.

В’їзд з України

Безвізова тайська політика поки дійсна, на жаль, тільки для росіян. У Києві доступна будь-яка віза в Таїланд для українців, їм можна також узаконити прибуття по прильоту – ліцензія видається на 15 днів, коштує 35$ (1000 б).

Приблизні витрати

Якщо цікавить, скільки коштує віза в Таїланд, спочатку потрібно визначитися з видом, терміном, місцем оформлення:

  • Одноразова коштує 30-40 доларів, мультивіза – 200 доларів.
  • Студвіза – від 20 000 бат плюс 7600 бат на рік для продовження (по 1900 за кожні 3 місяці).
  • Робоча – 20 000 бат за рік. Зазвичай такі витрати бере на себе роботодавець.
  • Продовження термінів через імміграційні відділи – 1900 бат.

Отже, отримання дозволів на в’їзд в Таїландське Королівство не становить труднощів і великих витрат для звичайних туристів, але вимагає хороших зусиль і коштів для охочих пожити на курортах Тая довше.