Таліби дозволять жінкам в Афганістані навчатися у ВНЗ

“Жінкам в Афганістані буде дозволено навчатися в університетах, але окремо від чоловіків”, – повідомляє The Independent з посиланням на заяву Абдула Баки Хакані, який був призначений виконуючим обов’язки міністра вищої освіти талібами, що захопили владу в країні.

Система освіти в Афганістані буде забезпечувати роздільне навчання жінок і чоловіків. Крім того, тільки жінки зможуть навчати студенток. «Народ Афганістану буде продовжувати здобувати вищу освіту відповідно до законів шаріату, забезпечуючи при цьому безпечне освітнє середовище, в якій чоловіки і жінки не вчаться в одній групі», – заявив представник талібів на зборах старійшин племен.

Хакані також зазначив, що в навчальну програму будуть внесені поправки для створення «розумної ісламської навчальної програми», відповідної релігійним, національним та історичним цінностям Афганістану, а також світовим освітнім стандартам.

За даними The Independent, це підтверджує той факт, що новий режим встановить більш суворі стандарти для жінок в Афганістані, хоча в найбільш консервативних регіонах країни спільне навчання чоловіків і жінок не було нормою і при президенті Ашрафі Гані.

Правозахисники також стурбовані тим, що, незважаючи на обіцянки, таліби, як і раніше, не дозволяють жінкам продовжувати працювати.

За даними видання, близько 63% населення країни віком від 25 років і не пам’ятають роки, коли при владі були таліби. Вони виросли разом з прогресом в області прав людини, досягнутим за останні два десятиліття за участю західних країн. Але тепер «їх життя має змінитися».