Канада пред’явила претензії на Північний полюс

Канада пред’явила територіальні претензії на Північний полюс в ООН. Вона стала третьою країною після Данії і Росії, яка вимагає визнання її авторитету в цій частині Арктики.
Як оголосило агентство Canadian Press в понеділок вдень, документ, що підтверджує претензії Канади, був поданий в ООН минулого тижня. У цьому документі федеральний уряд представив наукові аргументи про те, що частина Арктики, на якій розташований Північний полюс, геологічно пов’язана з Канадою.
Подібні документи раніше були представлені Данією і Росією, і саме з цими країнами відбудуться переговори.
Насправді спір про «власника» Північного полюса триває вже давно. Канада стала більш активно підкреслювати свої права в Арктиці з часів правління прем’єр-міністра Пола Мартіна (в 2003-2006 роках). Така видима присутність є одним з основоположних критеріїв в територіальних суперечках. Уряд Стівена Харпера (2006-2015) почав посилювати присутність канадських рейнджерів в Арктиці. У першому десятилітті XXI століття почалися значні інвестиції в канадські дослідження.
На початку травня цього року США вирішили оскаржити право Канади на Північно-Західний прохід. Північно-західний прохід проходить через водні шляхи Арктичного архіпелагу, і, оскільки в зв’язку з потеплінням клімату цей маршрут став можливим, потенційний торговий шлях, який скорочує час переходу з Європи до країн Азії, інтерес до нього зростає. Канада розглядає Північно-Західний прохід, як внутрішні води.
Держсекретар США Майк Помпео назвав право Канади на Північно-західний прохід “невиправданим”. Міністр закордонних справ Канади Крістен Фріланд відповіла, що «Канада має дуже чітку позицію з цього питання: Північно-Західний прохід – це канадський». Між Канадою і США з 1988 року існує угода про те, що США визначають Північно-Західний прохід як міжнародні води, але Канада підтверджує свої суверенні права на ці райони. До цієї угоди до середини 1980-х років США не ставили під сумнів канадську Арктику. Помпео пом’якшив свою заяву, додавши, що «проблеми в Арктиці стоять не між США і Канадою», а між тими, хто хоче використовувати Арктику «так, щоб це суперечило верховенству закону».
У серпні 2010 року тодішній прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер відвідав північні території Канади і підкреслив, що захист і просування суверенітету Канади в Арктиці є «неперевершеним пріоритетом». Потім Канада зайняла принципову позицію в політики по відношенню до Арктиці і посилила свою політичну, військову і економічну присутність. Через місяць міністр закордонних справ Канади Лоуренс Кеннон заявив, що Канада готова захищати свої території в Арктиці. Ця заява була пов’язана з суперечкою між п’ятьма державами, які претендують на права в Арктиці, з точки зору зміни клімату і появи доступу, серед іншого, до родовищ нафти і газу: Канади, США, Данії, Норвегії та Росії.
Нещодавно міністерство оборони США попередило, що Китай розширює свій флот криголамів і кораблів, які діють як наукові станції, і може спробувати використовувати ці підрозділи для позначення своєї присутності в Арктиці.