Реальна зарплата в Україні поступово збільшується

Дані Держстату України показують, що середня заробітна плата в країні протягом року зросла на 10 відсотків.

Згідно з даними Держстату, середня заробітна плата в лютому 2019 року склала 9429 гривень, що в 2,3 рази більше мінімальної заробітної плати, яку в цьому році український уряд встановив на рівні 4173 гривні.

Державна служба статистики останнім часом фіксує позитивну динаміку в оплаті праці українців. Наприклад, середня заробітна плата в промисловому секторі української економіки в лютому склала 10430 гривень. Працівники транспортної галузі в середньому заробляють 10500 гривень. Лідерами по заробітних платах традиційно залишаються працівники фінансового сектору України – 18,2 тисячі гривень. Це цілком природно – вони ж з грошима працюють, дивно було, якби у них заробітна плата була, наприклад, як у педагогів, які їх навчили добре рахувати й писати.

На п’яти фінансистам наступають айтішники. Середня заробітна плата за лютий у них склала 16,4 тисячі гривень.

Традиційно пасуть задніх в плані заробітної плати працівники освітньої сфери, яким в лютому в середньому нарахували 7,5 тисяч гривень, що на 13 відсотків більше, ніж в лютому 2018 року. Однак самі менші заробітні плати в системі охорони здоров’я – 6375 гривень. І це при річному зростанні оплати праці у 21 відсоток. Тож не дивно, що таке ставлення уряду до благородних професій лікаря і вчителя призвело до того, що за даними того ж Держстату, найбільше зменшення кількості працівників протягом минулого року зафіксовано в системі охорони здоров’я та освіті. Якщо так піде і далі, то скоро українців не буде кому лікувати і вчити.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що відтік кваліфікованих працівників у будівельному секторі економіки України досяг критичного рівня. Українські роботодавці змушені піднімати заробітні плати, щоб утримати працівників, які ще не виїхали за кордон.

Згідно зі статистичними даними за 2018 рік, на продукти українці витрачають 41 відсоток своїх доходів.