Українці активно оформляють документи нового зразка

Протягом 2018 року українські громадяни оформили понад 1,3 мільйона ID-карток і 4,8 мільйона закордонних біометричних паспортів.

У минулому році громадяни України продовжили активно міняти внутрішні паспорти старого зразка на нові ID-картки. Статистичні дані, які опублікувала Державна міграційна служба, показують, що в 2018 році було оформлено на 239 тисяч внутрішніх паспортів у вигляді ID-картки більше, ніж в 2017 році.

Такому великому зростанню кількості бажаючих мати новий паспорт сприяв факт, що з листопада минулого року отримати паспорт громадянина України у вигляді ID-картки можуть всі без обмежень. Раніше паспорти нового зразка видавалися тільки в разі заміни паспорта замість втраченого або вкраденого, а також тим, кому виповнилося 14 років.

Для того, щоб замінити паспорт, потрібно сплатити адміністративний збір у розмірі 279 гривень.

Поряд із заміною внутрішніх паспортів, українці в минулому році активно оформляли і закордонні біометричні паспорти. За інформацією Державної міграційної служби, в 2018 році українцями було оформлено 4,8 мільйона закордонних біометричних паспортів. У порівнянні з 2017 роком, кількість оформлених документів, за допомогою яких можна подорожувати в країни Європейського союзу без візи збільшилася на 782 тисячі.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що на сьогодні кожен громадянин, який оформив біометричний паспорт, має можливість подорожувати без віз в 128 країн світу. В «Індексі паспортів» український паспорт знаходиться на 41 місці серед 194 країн.