Виїзд українських працівників з Польщі надає негативний вплив на економіку.

Виїзд українських іммігрантів у Німеччини є реальною загрозою для економіки Польщі. Ми можемо втратити не менше 1,6 відсотка ВВП – оцінює Асоціація підприємців і роботодавців у Польщі.

выезд украинских работников из Польши

На думку експертів, Асоціація підприємців і роботодавців Польщі стикається з реальною проблемою ризику значного уповільнення економічного зростання, що може призвести до відтоку понад півмільйона робітників з України в Західну Європу. У вівторок Асоціація представила меморандум “Впровадження чорного сценарію – або скільки Польща втратить своїх українських працівників з відкриттям кордонів Німеччини”.

«Ситуація, пов’язана з проблемою нестачі робочої сили у Польщі, все більше стає гучною темою в національних засобах масової інформації. З 2016 року ми пропонуємо створення узгодженої міграційної політики, яка включає в себе спрощену процедуру максимальної зайнятості громадян України та інших країн. Саме іноземні працівники вносять свій великий внесок у формування ВВП Польщі», – сказав Яків Бінковський, секретар кафедри права і законодавства Асоціації підприємців і роботодавців Польщі.

Експерти Асоціації підприємців і роботодавців Польщі нагадують оцінку Національної ради з питань народонаселення, яка показує, що до 2050 року Польща повинна прийняти 5 мільйонів економічних мігрантів для підтримки поточних темпів економічного розвитку. І це буде проблемою, оскільки попит на іноземних працівників буде повідомлений, також й іншим країнам ЄС, яким теж не вистачає працівників.

«Протягом багатьох місяців ми представили наші рекомендації щодо створення програми, спрямованої на затримання в Польщі економічних мігрантів з України та інших східних країн. На жаль, ми стурбовані тим, що Німеччина готується сьогодні відкрити свій ринок для працівників з-за меж Європейського Союзу. Уряд Німеччини хоче збільшити приплив кваліфікованої робочої сили і адаптувати його до потреб ринку праці. Головною метою тут є забезпечення працівників, що мають професійну освіту», – зазначила Катажина Немийская, директор департаменту права і законодавства Асоціації підприємців та роботодавців в Польщі.

Виїзд українських працівників з польського ринку буде негативно впливати на економіку. Це призведе до великих труднощів для підприємців, а також до макроекономічних проблем. За оцінками Асоціації підприємців і роботодавців у Польщі, які передбачають відтік з ринку праці 500 000 українських іммігрантів. За їх прогнозами зараз ВВП впаде до 1,6 відсотка, в майбутньому варто очікувати ще більшого економічного спаду ВВП.