Купівля нерухомості в Польщі

Покупка недвижимости фото

Що люди звикли робити, якщо у них з’являється пристойна сума накопичених або зароблених грошей? Так, вкладати їх у нерухомість, адже банки, відсотки, це не завжди зрозуміло і практично, а ось власне житло – це те, що нікуди не дінеться. Практично кожен прагне володіти нерухомістю в своїй країні, а й за кордоном. Особливо зарубіжний власний будинок звучить дуже привабливо, адже придбавши, наприклад, житло в європейський країні, можна забезпечити собі можливість поліпшення життєвих умов у майбутньому. Тому останнім часом люди стали цікавитися придбанням нерухомості в сусідній Польщі. Але чи все так просто, і взагалі, що значить бути володарем закордонного житла?

ЗМІСТ

1 Що говорить польське законодавство про дозвіл на купівлю нерухомості українцю

2 Покупка квартири в Польщі

3 Ціни на польські квартири

4 Як краще займатися оформленням житла: за допомогою ріелтора або самостійно?

5 Доцільно купувати нерухомість у Польщі?

Що говорить польське законодавство про дозвіл на купівлю нерухомості українцю

Чому предметом бажань українців щодо придбання житла стає саме Польща? Зазвичай, люди керуються тим, що це дуже вигідно, тому що Польща – європейська країна, і ціни на житло тут значно менше, ніж у сусідніх державах (Німеччина, Франція, Швейцарія та інші). Тому, чому б не прикупити «клаптик землі», якщо є така можливість, адже потім можна буде запросто проводити там вікенди, або навіть назавжди переїхати туди. Але не варто думати, що придбавши нерухомість у Польщі можна відразу отримати вид на проживання. Так, це може прискорити процес, але не звільняє від виконання основних умов.

Закон країни говорить, що для придбання нерухомості, будь-який іноземець не вимагає особливого правового статусу, тобто це може зробити будь-хто. Отже, якщо ви маєте візу, що дозволяє перебування на території країни (або навіть не маєте, завдяки безвізового режиму між Україною та Польщею), або якщо ви маєте картку резидента ЄС, ви можете стати власником житла.

Додаткові документи не потрібні, крім випадків:
  • купівля нерухомості в прикордонній зоні;
  • купівля землі, чий розмір перевищує 1 гектар;
  • купівля будинку.

Ці ситуації вимагають наявності дозволу від Міністра внутрішніх справ країни, але і тут є винятки. Якщо ви прожили в Польщі більше 5 років на момент покупки житла, або 2 роки, але при цьому ваш чоловік / дружина є громадянином цієї країни, то це дозвіл не потрібен.

Якщо ви все-таки підпадаєте під першу категорію (дозвіл вам буде потрібно), то отримати його можна протягом 2 місяців після складання заяви. Якщо Міністерство підтвердило його, то ви можете сміливо укладати договір купівлі-продажу.

Покупка квартири в Польщі

Процес оформлення квартири значно простіше, якщо порівняти його з купівлею будинку. Але деякі нюанси, на які слід обов’язково звертати увагу, також існують. Наприклад, при виборі житла, варто відразу визначитися, де саме ви хочете його придбати: в новобудові або з вторинного ринку. Придбати квартиру з вторинного ринку – значить отримати її в готовому вигляді, тому додаткових витрат на ремонт не потрібний, але коштують вони дорожче.

А от якщо ви вибираєте новобудову, то додатково доведеться вкладати інвестиції в облаштування житла: підготовка стін, установка дверей і лічильників, встановлення електричної системи, та інше. Хоча саме приміщення і обійдеться вам дешевше, за рахунок додаткових вкладень грошей, ціна може стати навіть вище схожа квартира вторинного ринку. І вагомим аргументом на рахунок новобудов, для деяких може стати і той факт, що можна вибрати планування квартири, поверх та інше. До того ж, пристрій сучасних новобудов досить привабливе – їх здають в експлуатацію на закритій території з власним дитячим садом, майданчиком для паркування, а також зонами для відпочинку з індивідуальним ландшафтним дизайном. І тут, як кажуть, у кожного свої критерії вибору.

Ціни на польські квартири

Звичайно, вартість відрізняється від багатьох факторів, наприклад, район міста, його технічні характеристики та рівень облаштування, та й саме місто. Ціни в різних містах значно відрізняються, до того ж сам ринок нерухомості, неможливо назвати стабільним, адже показники часто змінюються.

Але якщо говорити про міста, де вартість квартир обійдеться дорожче, то в ТОП 3 можна віднести (вартість вказана за квадратний метр):
  • Варшави – від 7 до 7,5 тис. злотих;
  • Краків – від 5,8 до 6,3 тис. злотих;
  • Гданськ – від 5 до 5,8 тис. злотих.

Знову ж таки, це приблизна вартість, тому за цими даними можна тільки орієнтуватися, точну ціну може сказати тільки власник певної квартири в конкретному районі. Ну і наостанок, ТОП 3 міст, де апартаменти коштують дешевше Щецин, Лодзь, Катовіце, якщо підсумувати, то в цих місцях квадратний метр житлового приміщення, коштує від 3,2 до 5 тис. Злотих. Якщо говорити про покупку власного будинку на території Польщі, особливо це нічим не відрізняється від покупки квартири. Винятком може бути тільки випадок, коли вам потрібно отримувати дозвіл від міністерства внутрішніх справ, тому процес затягується щонайменше на 2 місяці. Що стосується інших моментів, то немає вагомих відмінностей від квартири.

Як краще займатися оформленням житла: за допомогою ріелтора або самостійно?

Купити житло в Польщі самостійно без посередників, цілком реально, особливо якщо ви вже знаходитесь там. Якщо ви знайшли пристойний варіант, то можете поїхати і відразу ж його подивитися і зробити висновки. Завдяки онлайн сервісів як OLX.pl, Avito і іншим, житло у Польщі може вибрати собі будь-який, навіть сидячи в іншій квартирі іншої країни. Це не є проблемою на сьогодні, адже якщо навіть зараз ви перебуваєте в Україні, але варіант вже підібрано, то ви можете домовитися з продавцем про зручний час перегляду апартаментів.

Все начебто просто, але є одне важливе «але», займатися оформленням житла в принципі просто, особливо в іншій країні, тому людина повинна мати вільний рівнем польської мови, а також бути юридично обізнаною в цьому питанні. Тому, тим, хто перебуваючи в Україні, хоче інвестувати в нерухомість у Польщі, але не має точного і детального розуміння справи, краще звернутися до послуг ріелторів. Фахівці допоможуть скласти повний пакет документів, і укласти договір.

Доцільно купувати нерухомість у Польщі?

Питання досить суперечливе і неоднозначне, але тут варто орієнтуватися на вашу мету. Якщо ви маєте намір у майбутньому переїхати в Польщу (або вже є), то, безумовно, справа того варта. Адже ні одне орендоване житло не замінить свого власного, і чому б не купити, якщо є така можливість. Зрештою, якщо ви поки не збираєтеся переїжджати, то можна здавати апартаменти в оренду. Особливо це вигідно в курортних містах, тоді покупка нерухомості вже перетворюється на хорошу бізнес-ідею, яка здатна приносити непоганий прибуток.

А ось якщо ви хочете купити будинок або квартиру в Польщі тільки для того, щоб гроші не лежали просто так, то варто задуматися. Особливо це стосується великого будинку, який потребує догляду, тому нерідко доводиться наймати людей, які будуть це робити. До того ж, не слід забувати і про систему оподаткування, та оплату комунальних послуг. Отже, перш ніж інвестувати в зарубіжну житло, слід ретельно продумати всі, і зрозуміти для себе можливі переваги і недоліки цього задуму.