Як змінити країну, що надає тимчасовий притулок

Бувають випадки, коли людина отримала статус притулку та право на проживання в одній країні (наприклад, PESEL у Польщі), а потім вирішила змінити країну перебування (наприклад, через те, що знайшла роботу в Німеччині).

За польським законодавством перебування в іншій країні понад 30 днів призводить до того, що дія спеціального акту втрачає чинність, і у разі повторного повернення до Польщі вам доведеться проходити процедуру оформлення документів із самого початку вже на зовсім інших умовах.

Принципово права, отримані в рамках тимчасового захисту, дійсні лише в тій країні ЄС, яка надала вам дозвіл на проживання. Це стосується і дозволів на працевлаштування, медичне обслуговування, соціальні виплати тощо.

Втім, якщо ви захочете скористатися правом на тимчасовий захист в іншій країні ЄС, ніж та, де ви зараз перебуваєте, ви маєте таку можливість. Наприклад, отримання номера PESEL не позбавляє вас можливості переїзду в іншу країну.

Для цього потрібно повідомити першу країну, що приймає, про ваш намір переїхати в іншу державу-член ЄС. При цьому ваш дозвіл на проживання в першій країні ЄС завершиться і ваші права там закінчаться.

Важливо: ви не можете отримувати соціальну допомогу в двох країнах одночасно.

Якщо ви зареєструєтеся в Німеччині і отримуватимете там соціальну допомогу, і водночас не відмовитеся від допомоги, яку отримували в Польщі, це стане відомо державним органам контролю та гроші, вивезені з Польщі, доведеться повернути.

Після переїзду в іншу країну, що приймає, вам необхідно буде запросити там тимчасовий притулок. Нова приймаюча країна ЄС надасть вам статус тимчасового захисту та новий дозвіл на проживання.

Ви також маєте право подорожувати іншими країнами в межах ЄС протягом 90 днів у межах 180-денного періоду. Для українців із біометричним паспортом це право базується на безвізовому режимі між ЄС та Україною.

Зверніть увагу, що Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн не входять до ЄС, однак є країнами Шенгенського договору. Ви можете подорожувати в ці країни, але ваші права на отримання тимчасового дозволу можуть відрізнятися від ЄС. Це стосується і Данії, яка є країною ЄС та Шенгенської зони, проте не бере участі у схемі ЄС щодо тимчасового захисту чи надання притулку.

Джерело: https://t.me/bezhenciDnepra