Як не попастися на обман роботодавцем працівникові при працевлаштуванні

 Рівень еміграції наших співвітчизників в держави Європи зростає з кожним роком. Причинами явища стає підвищений рівень безробіття в державі і низькі зарплати. Постійно зростаючі ціни на харчування і житло наводять на думку пошуку кращого життя за кордоном. Проте, виїжджаючи за кордон, людина ризикує потрапити на обман при працевлаштуванні. Щоб ізбежать інцидентів треба вміння вчасно розпізнати шахраїв. Сайт eurabota.ua робить все щоб зменшити можливі афери на ринку праці.

Пошукі труднощі, сумніви

В більшості своїй люди шукають підходящого роботодавця через кадрове агентство. Службовці деяких організацій часом поширюють неправдиву інформацію, намагаючись обдурити довірливого іммігранта. На цьому етапі необхідно ретельно вивчить посередника, що надає послуги. Звертаючись в організацію спочатку:

  • ознайомтеся із статутом;
  • перевірте наявність сайту;
  • почитайте в Інтернеті відгуки.

Через спеціальні сервіси встановіть юридична особа. Якщо відмовивись давати пояснення, це 100% кантора одноденка. Звичайне шахрайствпро.

Один з методів обману

Проофіційний наниматель оформляє робочу візу для запрошеного заздалегідь. Якщо кадровики стверджують, що дозвіл оформляють на місці після проходження стажування, не вірте. Це популярний спосіб видурювання валюти.

vjityybxtcndj d catht nheljecnhjqcndf

Приватнику вигідніше зробити запрошення фахівця до його приїзду, ніж займатися цими проблемами згодом. Якщо ви приступите до своїх зобов’язань, без відповідного дозволу, вам не виплатять зароблені кошти.

Не треба піддаватися на вудку лохотронники

Іноді добрі дяді і тьоті пропонують допомогти отримати дозвіл швидше. Це лохотрон. Ускорить процес її видачі неможливо. Звичайна виверт для виманювання готівки. Вони максимум можуть допомогти зібрати і правильно підготувати заявку, не більше.

Правоохоронні органи попереджають – кидали підробляють візи і вклеюють їх у закордоннийпаспорт. При проходженні прикордонного контролю, вам заборонять в’їзд на територію іноземної держави. Згодом доведеться доводити, що ви потерпілий.

Комісія агентам за працевлаштування

Іноді комісію платить зацікавлена особа, але частіше витрати лягають на іммігранта. Винагорода агенту виплачуються за однією із схем:

  1. Фіксованою сумою, коли контракт вже укладений.

  2. Рівними частинами з заробітної плати.

  3. Перед укладенням контракту.

Погодившись на оплату до офіційного вступу з приватником в правові відносини, ви ризикуєте залишитися без місця і втратити гроші.

Посвідчення особи тримаємо при собі

Ніколи не передавайте оригінал паспорта в руки іншим людям. Для оформлення або реєстрації в міграційній службі, потрібні тільки копії. Оригінал необхідний у деяких інстанціях, але забирати його не мають права.

Коли мова піде про підписання угоди, переведіть його на ваш рідну мову й завірте у нотаріуса. Покажіть його досвідченому юристу, для виявлення неточностей або неправильніх формулировок. Ці дії підстрахують, якщо доведеться відстоювати власні інтереси в суді.

Особливості розлучення кадровиками

На сайтах нерідко публікують вакансії з ідеальними умовами. Треба з обережністю ставитись до таких пропозицій. Нерезидентів зпециалистов приймають до себе, якщо:

  • потрібна дешева робоча сила;

  • здобувач з високийой кваліфікаціїїй і досвідом;

  • кандидат є представником рідкісної професії.

Об’єктивно оцінюйте свої можливості. Якщо вам пропонують занадто високу зарплату, але не вимагають наявність профільної освіти – це привід насторожитися. Краще заздалегідь зібрати відомості про наймача і почитати відгуки колишніх співробітників. Подивіться чорні списки компаній.

Розлучення роботодавцем, варіанти, способи

Приїхавши виконувати свої обов’язки, від запрошеного починають вимагати виконання чужих обов’язків. Практика налічує чимало подібних випадків. Яскравим прикладом обману роботодавцем працівника є ситуація, коли будівельник влаштувався на профільну роботу, але його змушують працювати вантажником.

обман работодателями при трудоустройстве

Схожі дії роботодавця вважаються шахрайством. Щоб не допустити погіршення до себе відносини, уважно читайте контракт. Якщо роботодавець пригрозить звільненням, скаржтеся у місцевий орган по охороні праці. На Заході ретельно стежать за дотриманням прав трудящих.

Види шахрайства

У шахраїв передбачені різні шахрайські схеми. Фірми одноденки, частенько підробляють запрошення. По цій липі ви нічого не знайдете.

Аферисти завжди просять винагороду вперед. В організації повинен бути підписаний договір із закордонним роботодавцем і дозволуе на запрошення іноземних громадян, яке видається федеральною міграційною службою. В територіальному відділенні державного відомства уточнитье дані про фірму.

Недобросовісні рекрутингові агентства відправляють бажаючих в країну по туристичній або студентській візі. Погодившись, ви фактично не будете мати ніяких прав. Пройдисвіт вивудить свої відсотки і сховається. Нормальний роботодавець не буде брати в штат людини без дозволу. Законодавство на Заході суворо ставиться питань міграції.

«Підводні камені»

У кожної держави власні закони. У деяких державах, роботодавці укладають особливий вид договору. Він передбачає виконання фіксованого обсягу робіт у зазначений термін. Плата за неї відбувається після її завершення. Підписуючи таку угоду, ви добровільно відмовляєтесь від плати за сверхурочные годинник. Режим праці і відпочинку дотримуватися не буде. Оплата лікарняного листа також не передбачається. Ви не пред’явите претензії компанії, що найняла вас. Роботодавці активно використовують прийом, щоб змусити працівника працювати з повною отдачїй.

Підіб’ємо підсумки

Щоб не попастися на вудку аферистів, уважно перевіряйте їх дані і прямого работодателя. Інформацію ви можете отримати з державного реєстру юридичних осіб. Знаходите в Інтернеті відгуки інших претендентів. Попитайте на тематичних форумах і блогах. Чим більше інформації ви маєте, тим менше шанс стати жертвою шахраїв. Не віддавайте паспорт роботодавцю або посередникам. На всякий випадок зробіть копію і завірте його в нотаріуса.

Не вносите передоплату за трудопристрій – залишитеся без грошей в чужій країні. Вивчайте законодавство держави, в якому плануєте жити. Не пошкодуйте коштів на послуги досвідченого юриста. Якщо є пропозиції робіти, оплата за яку явно завищена, слід уникати подібних вакансій. Окремо зверніть увагу, щоб в будущем дотримувався чіткий режим праці і відпочинку. Удачі!