Путін не бачить необхідності ескалації конфлікту в Чорному морі з НАТО і відмовився від раптових навчань

“Президент Росії Володимир Путін відхилив пропозицію Міноборони провести раптові військові навчання у Чорному морі у відповідь на дії НАТО, оскільки він не хоче ескалації напруженості у регіоні”, – повідомляє Reuters.

Росія скаржилася на небезпечне посилення військової активності Сполучених Штатів та їх союзників у Чорноморському регіоні зі збільшенням кількості активних західних літаків-шпигунів, збільшенням кількості польотів стратегічних бомбардувальників та присутністю двох американських військових кораблів.

Частина активності відбувається в районі Криму, на Чорноморському півострові, який Росія анексувала в України у 2014 році та який Київ хоче повернути.

Напруженість також висока через те, що Сполучені Штати назвали тривожним нарощуванням російських військ біля України та протистоянням мігрантів між Білоруссю, близьким союзником Росії та Європейським союзом.

В інтерв’ю державному телебаченню, опублікованому на сайті Кремля, Путін сказав, що не хоче нагнітати напруженість у Чорноморському регіоні.

«Я мушу сказати, що у нашого Міністерства оборони була пропозиція провести наші власні раптові навчання у цих водах. Але я вважаю, що це було б безглуздо і що немає потреби нагнітати там напруженість», – сказав Путін.

“Таким чином, міністерство оборони обмежується супроводом літаків та кораблів НАТО”, – сказав Путін.

Сполучені Штати заявили, що їхні військові кораблі перебувають у Чорному морі, щоб активізувати співпрацю з союзниками НАТО в регіоні.

«Сполучені Штати та їхні союзники з НАТО дійсно проводять незаплановані навчання, я хочу це наголосити, позапланові навчання у водах Чорного моря», – сказав Путін.

“Це серйозний виклик для нас”.

“Росія в односторонньому порядку призупинила польоти своєї стратегічної авіації, але, не чекаючи кроку у відповідь з боку американських партнерів, прокоментував Путін”, – передає ТАРС.

Росія односторонньо припинила такі польоти. «Але наші американські партнери пішли далі. Ми чекали, ми чекали – і ми чекали близько п’яти років, і ми відновили ці польоти. Отже, тут немає нічого дивного, ми літаємо вже кілька років».

США та їхні союзники НАТО сформували досить потужне військово-морське угрупування в Чорному морі, і використовується авіація, у тому числі стратегічна.

За словами Путіна, це частково пояснює, «де і як літають російські стратегічні ракетоносці». Тому що Захід, хоч і використовує у своїх навчаннях «досить старі літаки», але має на борту таких кораблів стратегічну зброю.

Він уточнив, що російська стратегічна авіація візьме участь у спільних із Білоруссю навчаннях. А Захід «проводить постійні, регулярні та нерегулярні навчання, позапланові різного роду».