Лукашенко Заходу: критикуйте Трампа і Росію, а не Білорусь

“Президент Білорусі Олександр Лукашенко відкинув критику з боку Заходу після того, як Центральна виборча комісія заборонила брати участь у президентських виборах в наступному місяці двом опонентам глави держави, а поліція затримала понад 250 учасників протесту”, – повідомляє Reuters.

Делегація ЄС в Білорусі зазначила, що рішення виборчої комісії підірвало демократичне проведення виборів.

Відстоюючи дії поліції проти протестувальників, Лукашенко зазначив, що такі країни, як Франція та США, застосовують набагато більше сили проти протестуючих і звинуватив Захід у подвійних стандартах.

«Критикуйте Трампа за відсутність демократії. Спробуйте зробити це з Росією », – закликав 65-річний президент під час зустрічі з представниками ЄС в місті Вітебську.

«Ми не хочемо, щоб хто-небудь говорив нам, як жити. Ми знаємо, як подбати про себе. Спочатку вирішите ваші проблеми, а їх немало», – цитує його місцеве інформаційне агентство Belta.

Лукашенко, майже напевно, переможе на виборах 9 серпня, хоча в цьому році він зіткнувся з масовими протестами.

Віктор Бабарика, банкір, який був арештований минулого місяця, був виключений зі списку голосування через порушення кримінальної справи проти нього. Валерій Цепкало, колишній посол, керуючий офісним парком технологічних компаній, також був виключений з гонки після того, як були анульовані підписи під петицією в його підтримку.

Ці двоє вважалися останніми кандидатами, які мали хоч якийсь шанс перемогти Лукашенко. Їх виключення викликало протести в Мінську та інших містах.

Поліція повідомляє, що було заарештовано понад 350 осіб, а правозахисна група «Весна 96» підтвердила 302 затриманих. При цьому шість поліцейських отримали поранення.