Сенат Італії оголошує про імпічмент імунітету Маттео Сальвини

Сьогодні сенат Італії проголосував за зняття недоторканності з лідера лівої ліги і колишнього міністра внутрішніх справ Матео Сальвини, що дозволило йому постати перед судом у справі, пов’язаній з блокуванням мігрантів на кораблі минулого літа, повідомили світові агентства. За це рішення проголосували 152 сенатори, а проти – 76. Партія Ліги Сальвини бойкотувала голосування.

Перед початком голосування Сальвини, який був віце-прем’єром і державним міністром під час минулорічних подій, захищав свої дії. У той час він не дозволив 116 мігрантам, врятованим кораблем Gregoreti італійської берегової охорони, спуститися на італійську територію протягом декількох днів. Суд в місті Катанія на острові Сицилія звинувачує Сальвини в «зловживанні владою і викраденні». За цим звинуваченням він може отримати до 15 років в’язниці, якщо його вина буде визнана судом, зазначає Frasse Press.

«Я не піду в цей зал суду, щоб захистити себе; я буду продовжувати пишатися тим, що я зробив », – сказав Сальвін сенаторам сьогодні. Він підкреслив, що він був зобов’язаний захищати кордони Італії, коли був міністром внутрішніх справ.

«Мої двоє дітей мають право знати, що їх батько часто бував далеко від дому, щоб не брати людей в заручники, а захищати кордони Італії і дбати про безпеку країни», – сказав Сальвін.

«Противників потрібно перемагати на виборах, а не в судах», – додав ультраправий лідер, який побудував зростання своєї партії на боротьбі з імміграцією. Згідно з опитуваннями громадської думки, Ліга в даний час користується довірою 30% громадян і є першою політичною силою в країні.

25 липня 2019 року італійський судно берегової охорони Gregoreti врятувало в цілому 140 мігрантів, які вирушили кілька днів тому з лівійського узбережжя в Європу на двох човнах. Більше 20 з цих врятованих мігрантів були доставлені на італійське узбережжя за станом здоров’я. Але 116 інших залишалися на борту корабля протягом тижня, оскільки Сальвини не дозволив їм висадитися в Італії, нагадує французька преса.

Місяцем раніше Сальвини прийняв закон, який зміцнив його повноваження і передбачав, що міністр внутрішніх справ може обмежувати і навіть забороняти в’їзд, транзит або зупинку судів в територіальних водах Італії, наводячи аргументи на користь громадського порядку і безпеки.

Тепер стратегія Сальвінія і його прихильників в Лізі полягає в тому, щоб захистити в суді тезу про те, що це було колективне рішення уряду заблокувати мігрантів на борту Грегорі.

На свій захист Сальвін згадує аналогічний випадок в серпні 2018 року. 177 мігрантів на борту італійської берегової охорони Дікотті не пускали на територію Італії цілими днями. У той час італійський уряд Джузеппе Конте заявив, що це колективне рішення, але Сенат заблокував запит про справедливість стосовно імунітету Сальвини, щоб залучити його до відповідальності.

Проблеми колишнього міністра не закінчуються справою Грегорі, відзначає AFP. 27 лютого комітет Сенату повинен буде винести рішення по іншій аналогічній справі, що стосується гуманітарного корабля Open Arm, який був заблокований в середині серпня минулого року на вихідні дні на острові Лампедуза, повідомляє BTA.

У випадку з Грегорі, навіть якщо Сальвини буде судити спеціалізований суд, який розглядає справу міністра, складену трьома досвідченими суддями з Катанії, ймовірно, пройдуть роки, перш ніж стане відома остаточна доля вкрай правого лідера, враховуючи повільне італійське правосуддя і можливості оскарження, повідомляє французька преса.