Правильне резюме для роботи за кордоном

Досвідчені люди знають, як написати резюме, щоб у стосі претендентів саме воно здалося найпривабливішим. У разі працевлаштування за кордоном разом зі стандартними вимогами резюме має і специфічні критерії привабливості.

правильне резюмеВзагалі з французької résumé означає «хід життя», а résumér – «робити підсумок, повідомляти коротку суть». Так що, будучи чимось на кшталт автобіографії, résumé в першу чергу повинно ясно відображати навички та вміння життя до поточного моменту, а не ліричний опис життєвого шляху.

ЗМІСТ

  1. Де розмістити своє резюме?
  2. Що містить резюме?
  3. Порядок перерахування досягнень
  4. Мова оповідання, стиль
  5. Завершальна перевірка

Де розмістити своє резюме?

Необов’язково розміщувати інформацію про себе на всіх доступних ресурсах. Ефективність пошуку від цього підвищується незначно. Одного популярного сайту цілком достатньо. Крім того, якщо згодом буде потрібно видалити резюме – на одному сайті це зробити набагато простіше. Вивчіть поради нижче і відправте резюме.

Що містить резюме?

У сучасному світі резюме є ефективним інструментом пошуку трудових вакансій як роботодавцями, так і кандидатами на вакансію. Першим воно допомагає вибрати з кандидатів того, хто найкраще підходить, а другим дає можливість знайти собі роботу, виходячи з власних, індивідуальних якостей. Особливо вдумливо потрібно складати резюме при пошуку вакансії за кордоном, адже там конкуренція в рази сильніше. Тому, незважаючи на те, що чіткого шаблону складання робочої біографії немає, вдале резюме завжди буде містити:

  • грамотно подані контактні дані;
  • оцінку рівня знань іноземних мов з особливим акцентом на знання мови країни, у якій ви хочете працевлаштуватися;
  • повну інформацію про всі місця роботи, посади, функціональні обов’язки та успіхи на цих посадах;
  • конкретні відомості про всі отримані освіти й проходження курсів;
  • лаконічну та необхідну інформацію про свої вигідні ділові сторони, захоплення, які говорять про розвиненість характеру, корисні особливості.

Залежно від виду бажаної роботи або вимог окремих роботодавців, додаються відомості про сімейний статус, стан здоров’я.

Порядок перерахування досягнень

Щоб привернути до себе увагу роботодавця, в першу чергу іноземного, потрібно грамотно структурувати анкету. професійні досягнення в резюмеПерерахування відомостей добре читається в такому порядку:

  1. Персональні дані: прізвище, ім’я (по батькові в зарубіжних компаніях не використовується і не є обов’язковим), дата народження, контакти (телефони, електронні пошти, контактні облікові записи в «Скайпі», «Вайбері», інших веб-комунікаторах або месенджерах), повна адреса, включаючи індекс. Обов’язково потрібно підтвердити окремим пунктом свою готовність виїхати працювати за кордон.
  2. Бажана посада, мета: якщо кінцева мета відома, то досить вказати назву конкретної посади; якщо немає, то треба в 2-3 рядках виразно описати своє бажання. Якщо обсяг можливих варіантів досить широкий або різноманітний, то краще не навантажувати лист всім одразу, а скласти кілька різних анкет під кожну можливу вакансію.
  3. Ділові характеристики: у цій частині йде правдива реклама всіх своїх ділових якостей, професійних досягнень, успішно здійснених проектів, нагород, цінних умінь, навичок. Головна умова – бути готовим підтвердити слова справами, цього вимагають всі закордонні роботодавці. Тому краще не прибріхувати.
  4. Робоча біографія – ключовий розділ резюме. Саме тут розміщується докладний звіт про трудовий шлях. Прийнято освітлювати останні 10 років роботи, але якщо це підвищить значущість, то можна вказати все з першого дня. Однак хронологія повинна йти в зворотному порядку, тобто першим пунктом йде останнє місце роботи, другим – передостаннє тощо. Останній рядок, відповідно, віддається першому місцю роботи. Роботодавець повинен відразу отримати уявлення про поточний досвід і діяльність заявника, а не вивчати всі його трудові віхи. Схема розміщення інформації така:
    • назва організації;
    • профіль організації (чим займається);
    • дата прийняття, дата звільнення, підсумковий стаж;
    • в чому полягали посадові обов’язки;
    • що виконувалося, які успіхи були досягнуті, кар’єрний ріст.

    Не треба розписувати діяльність всієї компанії, потрібно описати тільки свою роботу від першої особи.

  5. Освіта: пункт говорить сам за себе. Правило перерахування той самий, що і в попередньому пункті: першим йде останнє місце навчання і придбана спеціальність (або основна), потім інші, якщо є, за винятком шкільних років. Вказується повна назва навчального закладу, місце його розташування, факультет або спеціалізація, дані диплома, рік закінчення. Можна відобразити нагороди та інші додаткові відомості з якихось окремих напрямів, особливо важливих для вакансії.
  6. Як доповнення в кінці блоку про освіту треба обов’язково відобразити відомості про пройдені стажування, курси, майстер-класи, підвищення кваліфікації.
  7. Додаткові характеристики: розділ, де сміливо можна розмістити все цінне, що не вписалося в основні розділи. Наприклад, володіння мовами, наявність водійських прав, володіння комп’ютером, іншою офісною технікою або спеціальною апаратурою тощо.

Закінчити опис можна згадкою про рекомендації, якщо вони є, або інформацією про можливості їх отримання.

Мова оповідання, стиль

Одні й ті самі визначення можуть по-різному сприйматися залежно від слів, які використовуються для їх опису. Не пишіть розмите «займався навчанням», напишіть активне «швидко навчаюся, швидко схоплюю нові знання». Уникайте зайвих канцеляризмів – краще написати «відповідав за…» замість «виступав відповідальним за…», «організовував» замість «проводив організацію» та ін.

Ділові якості теж потрібно підносити в позитивному ключі – «успішно виконував», а не «був зобов’язаний виконувати», «просунувся вище», а не «змінив посаду». Речення при цьому повинні бути недовгими, не заплутаними, з ясним змістом.

ділові якості, просування вгоруВажливо грамотно називати посади, як минулі, так і бажані. Якщо є сумніви, краще уточнити правильну назву в довідниках, інтернеті.

Резюме не повинно бути довшим двох сторінок (краще, щоб помістилося на одній сторінці), виняток – вимога роботодавця. Текст має бути оформлений в єдиному стилі, з виділенням розділів за допомогою заголовків, з дотриманням полів, відступів, центрування. Воно не повинно виглядати як суцільна каша з дрібного тексту без переходів. Якщо необхідний паперовий варіант, папір має бути хорошої якості.

Завершальна перевірка

Закінчивши створення резюме, варто скористатися думкою близьких або друзів. З боку буде видно недоліки, нескромність або недооцінку не на користь заявника. Нехай анкету почитають люди, які добре знають резюміста. Допоможе щось виправити також самостійне прочитання складеного ніби від особи потенційного роботодавця. Чи взяли б ви самі таку людину на посаду?

Якщо ж все одно залишаються сумніви, то можна звернутися до фахівців, які знають про закордонні вакансії все, й отримати у них важливу консультацію.

Не варто недооцінювати роль резюме в працевлаштуванні: опублікуйте його на провідних сайтах.