У Китаї прийнято закон про боротьбу з марнотратством по відношенню до продуктів харчування

“Парламент Китаю схвалив закон про боротьбу з марнотратним використанням продуктів харчування, який вступив в силу сьогодні”, – повідомляє РІА Новини.

Для китайського уряду нагодувати величезне населення було постійною проблемою. Зумівши вирішити цю проблему, влада приступила до боротьби з марнотратним використанням продуктів, яке досягло великих масштабів.

Китайський лідер Сі Цзіньпін сказав, що «явище харчових відходів жахливо і гірко», і наказав громадянам заохочувати помірність в їжі. Президент Китаю закликав людей соромитися «харчових відходів і пишатися за економіку».

Після указу Сі Цзіньпіна в Китаї була запущена кампанія «Чистий акт», в якій вже взяли участь мільйони. Люди діляться фотографіями і відео з порожніми тарілками в соціальних мережах, показуючи, що вся їжа з’їдена.

Щорічно в Китаї втрачається близько 35 мільйонів тонн продуктів харчування, перш, ніж вони потрапляють до споживачів. Щодня в кожному з 500 міст Китаю утворюється в середньому близько 50 тонн харчових відходів. Згідно з дослідженнями, Пекін, Шанхай, Ченду і Лхаса скидають в середньому 17-18 мільйонів тонн продукції в рік, що може прогодувати 30-50 мільйонів чоловік.

Один з найбільших джерел харчових відходів в Китаї – корпоративні вечірки. У ресторанах прийнято замовляти різноманітні страви великими загальними порціями, а не на кожну людину індивідуально.

Зазвичай, якщо їжа залишилася, її збирають додому. Трохи інша ситуація з корпоративними банкети, людям некомфортно брати з собою їжу, і вона залишається нез’їденої в великих кількостях.

Це не перший випадок, коли китайська влада звертаються до цієї проблеми, приділяючи особливу увагу тому, щоб в країні не було дітей, які недоїдають.