Еміграція в Болгарію на ПМП із України

Під час фінансової кризи громадянам України доводиться важко. Багато людей змушені їхати з рідної країни в пошуках гідного життя. Еміграція на Балканський півострів здається райдужною перспективою, але переїзд в Болгарію – це виняток. На відміну від Хорватії, Чорногорії та навіть Сербії тут економічна ситуація далеко не благополучна.

emihratsiya-v-bolhariyu-na-pmp-iz-ukrayiny

Зміст

  1. Що потрібно знати про Болгарію?
  2. Переваги переїзду
  3. Недоліки переїзду
  4. Як виїхати на ПМП в Болгарію?

Що потрібно знати про Болгарію?

Держава знаходиться в південно-східній Європі, в оточенні Румунії, Македонії, Греції та Туреччини. На північному заході розташовані Карпатські гори, на півдні – Чорне море, а північно-східна межа проходить по річці Дунай. Тут дуже мальовничий рельєф: вкриті лісом вершини, сонячні галявини, тепле узбережжя. Клімат нагадує український: чітко виражена сезонність, спекотне літо, холодна зима.

Під час існування Радянського Союзу країна експортувала в СРСР продукти сільського господарства. Економіка існувала в основному коштом аграрної галузі та в меншій мірі завдяки промисловості. Після розпаду СРСР республіка втратила свій статус провідного експортера. У 2007 році країна вступила в Європейський Союз і в Шенгенську зону. А ось входження в Єврозону кілька разів відкладалося. Це пов’язано з високим рівнем інфляції, яку уряд не завжди може контролювати. Планувалося, що місцеву валюту (болгарський лев) замінять на євро в 2010 році, але навіть до 2018 року цього не сталося. В середньому 1 лев – це 50 євро, але курс постійно скаче через інфляцію.

1 лев

Більшість населення – це болгари, їх 85%, ще 9% складають турки, 5% – цигани, і 1% – представники інших національних меншин. Тут негативний приріст населення, кількість пенсіонерів на 6% більше, ніж дітей до 15 років. Це погано впливає на економіку, адже чим більше непрацездатного населення, тим солідніші витрати скарбниці на пенсії та субсидії.

Переваги переїзду

Серед українців еміграція в Європейський Союз часто здається привабливою незалежно від конкретної країни, в яку направляється мігрант. Насправді держави в складі ЄС досить сильно відрізняються одна від одної за якістю життя.

Еміграція в Болгарію не виправдає очікувань, якщо мета переїзду – професійна кар’єра, висока зарплата або розвиток бізнесу. Але якщо причина переїзду не в грошах, тоді життя в Болгарскій республіці може мати свої плюси.

  1. Подорожі країнами Шенгенської зони без оформлення візи. Надалі набагато легше отримати ВНП в іншій європейській державі.
  2. Дешеве життя. Рівень доходів у населення низький, і ціни теж невисокі. Дешево стоять фрукти, овочі, молочні продукти, вітчизняні побутові товари та предмети одягу. Кілька років тому ціни на нерухомість стали повзти вниз, тому купити квартиру або будинок теж цілком реально. Правда, нових будівель тут практично не будують. Для емігрантів з України, особливо з Києва, щомісячні витрати будуть меншими, ніж на батьківщині. Різниця для приїжджих з України буде виражена не так сильно, але навіть для них ціни здадуться стерпними. Українським пенсіонерам, яким важко прожити на пенсію на батьківщині, тут буде цілком комфортно.
  3. Низькі податки. Для тих, хто все-таки ризикне відкрити бізнес, це стане приємним бонусом: 10% податок на дохід – найнижчий в Європейському союзі.
  4. Хороша екологія. Промислова індустрія перестала розвиватися після того, як розпався СРСР, і остаточно перестала існувати після вступу до ЄС. Сільське господарство і туризм – основні джерела прибутку. Вони не шкодять навколишньому середовищу, тому тут чисте повітря і вода.
  5. Менталітет і культура. Більшість болгар – православні, болгарська мова схожа на українську, для письма користуються кирилицею. Особливих проблем з адаптацією в українців бути не повинно. У Софії при посольстві України є платна українська школа. Її випускники отримують український атестат і можуть здавати ЗНО.

випускники української школи в Болгарії здають ЗНО

Недоліки переїзду

Імміграція в Болгарію з України має сенс тільки для тих, хто не має проблем з грошима. Ідеальний варіант – невеликий капітал на батьківщині, який приносить стабільний прибуток щомісяця. Тут високий відсоток безробітних, а під час туристичного сезону всі вакансії зайняті болгарами. Навіть лікарі беруть відпустку своїм коштом на літні місяці та перетворюються в масажистів і косметологів.

Люди заробляють, як можуть: здають в оренду житло, влаштовуються офіціантами, барменами, підробляють водіями. Навчальний рік у школах починається ні 1 вересня, а 15, щоб батьки та навіть вчителі встигли приїхати з курортного узбережжя в рідні міста і села.

Крім безробіття, можна відзначити ще кілька мінусів імміграції в цю балканську республіку:

  1. Високий рівень корупції серед державних чиновників.
  2. Погані дороги, особливо в сільській місцевості. Громадський транспорт розвинений погано, автобуси між селами ходять всього 1-2 рази на добу.
  3. Ціни на нерухомість продовжують падати. Купивши квартиру, продати її вийде тільки собі в збиток.
  4. Організувати свій бізнес складно, за законодавством іноземець може відкрити свою фірму тільки в тому випадку, якщо відразу влаштує на роботу 10 місцевих громадян.

організувати свій бізнес в Болгарії складно

Як виїхати на ПМП в Болгарію?

Перш ніж отримати дозвіл на постійне проживання (ПМП), іноземець повинен прожити в республіці 5 років на підставі ВНП.

Причини отримати ВНП можуть бути наступними:

  • возз’єднання з сім’єю, якщо найближчі родичі емігранта вже отримали ПМП і тепер запрошують до себе;
  • вступ в шлюб з болгарським громадянином або іноземцем, який живе в країні не менше 5 років;
  • навчання в університеті або коледжі;
  • робота за контрактом, однак така можливість буває дуже рідко;
  • національність: можливість повернутися на батьківщину є в етнічних болгар, які проживають в будь-якій державі світу;
  • бізнес в Болгарії. Організація підприємства з 10 робочими місцями. Простіший варіант – відкрити представництво фірми, яка зареєстрована в іншій країні. У цьому випадку немає строгих вимог до кількості співробітників, не потрібно платити податки;
  • інвестиції в економіку на суму більше мільйона болгарських левів. Альтернативний варіант – це покупка державних облігацій або акцій підприємства. Більш точні вимоги регламентуються Міністерством фінансів;
  • покупка нерухомості дозволить отримати візу до Болгарії, що діє протягом 365 днів, після чого дозволяється оформити документ відразу на 3 роки. Іноземець не повинен перебувати на території держави більше, ніж 90 днів за кожні півроку;
  • програма імміграції в Болгарію для пенсіонерів вимагає наявності коштів на рахунку в болгарському банку в розмірі 1000 – 3000 євро. Якщо гроші є, ніяких додаткових підстав для переїзду не потрібно. Досить завірити нотаріально довідку з пенсійного фонду і перевести її на болгарську мову.