Forbes: в 2028 році державний борг США може скласти 78 трильйонів доларів

Пандемія коронавіруса змусила уряд США збільшити свій борг, щоб запобігти серйозній загрозі вже сьогодні, повідомляє журнал Forbes, цитований BGNES.

Без цього втручання економіка США впала б в набагато більш серйозну рецесію або, можливо, навіть в депресію. Хоча надмірне запозичення могло бути меншим з двох зол, так як зростання боргу буде мати наслідки в майбутньому. Як зазначає usdebtclock.org, оскільки борг наближається до 27 трильйонів доларів і, за прогнозами, до 2028 року виросте до 78 трильйонів доларів, це призведе до серйозних проблем.

Як змінився держборг за час минулої адміністрації президента? Як перемога Байдена або Трампа в листопаді вплине на майбутнє? Як нинішня фінансова криза вплине на оподаткування в майбутньому?

Forbes дає ретроспективу розвитку державного боргу США, визначаючи його як звичайну частину федерального бюджету з тих пір, як президент Річард Ніксон відмовився від золотого стандарту в 1971 році. З 1971 року профіцит федерального бюджету складає лише 4 з 48 років або 8,0% від всього часу. Крім того, до 1971 року середній бюджетний дефіцит був незначним, оскільки Вашингтон виявляв велику стриманість в своїх витратах. Однак після скасування золотого стандарту обмеження були зняті, оскільки Конгрес міг проголосувати за встановлення нового, більш високого кредитного ліміту, якщо це було необхідно.

Коли Джиммі Картер вступив на посаду, борг становив 669,2 мільярда доларів. Чотири роки потому, під кінець його терміну, борг виріс до 964,5 мільярда доларів.

Борг зріс на:

1,77 трильйона доларів за два терміни Рейгана;
1,4 трильйона доларів при Буші-старшому;
1,5 трильйона доларів з Клінтоном;
5,3 трильйона доларів з Бушем-молодшим;
8,7 трильйона доларів під час президентства Обами;
3,3 трильйона доларів при президенті Трампі.