Туреччина купить російські винищувачі, якщо США не продадуть їй F-16

Туреччина розглядає можливість покупки російських винищувачів Су-35 і Су-57, якщо їй не вдасться домовитися з США про постачання американських винищувачів F-16. Про це заявив глава оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

«Якщо Сполучені Штати не погодяться на угоду з F-16 після ситуації з F-35, у Туреччині не буде альтернативи. Питання про Су-35 і Су-57 може стати на порядку денному в будь-який момент”, – підкреслив він.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив, що США запропонували продати Туреччині винищувачі F-16 в обмін на інвестиції Анкари в програму F-35. Це сталося після того, як Туреччина була виключена з програми за покупку у Росії систем ППО С-400.

Раніше в цьому місяці стало ясно, що Анкара подала заявку в США на закупівлю 40 винищувачів Lockheed Martin F-16, а також майже 80 оновлень для своїх нинішніх військових літаків.

10-річне партнерство між союзниками по НАТО пережило безпрецедентні потрясіння за останні п’ять років через розбіжності з приводу політики Сирії, більш тісних відносин Анкари з Москвою, її військово-морських амбіцій в Східному Середземномор’ї, звинувачень США на адресу турецького державного банку та обмеження прав і свобод в Туреччині.

Купівля Анкарою С-400 викликала санкції США. У грудні 2020 року Вашингтон вніс в чорний список Управління оборонної промисловості Туреччини, його главу Ісмаїла Деміра і трьох інших офіційних осіб.

З тих пір США неодноразово попереджали Туреччину не купувати більше російського зброї. Однак президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив, що Анкара все ще має намір закупити другу партію С-400 у Росії, що може погіршити розлади з Вашингтоном.