Наскільки доступні ціни в Іспанії для українців?

Оправляясь в сонячну середземноморську країну для тривалого проживання або короткочасного відпочинку бажано знати ціни в Іспанії на продукти харчування, оренду житла і інші необхідні людині товари і послуги.

Зі статті дізнаєтеся, які ціни в Іспанії на продукти харчування, оренду житла, комунальні послуги, транспорт, мобільний зв’язок та інтернет.

Насколько доступные цены в Испании

Якою валютою в Іспанії простіше розплачуватися?

Після вступу в ЄС Іспанія перейшла на платежі в євро, але ходили раніше песо легко обміняти на євро в будь-якому банку. Ввести в країну без декларування можна 10 000 євро.

Краще відразу в Україні завести міжнародну банківську карту з євро валютою і перевести на неї фінансові кошти, які плануєте витратити на життя в Іспанії. У великих містах практично всі покупки можна оплатити за карти. Для поїздки в маленькі провінційні містечка краще мати запас готівки. Іспанський текст в іспанських банкоматах завжди дублюється англійською. Проблем з переведенням у готівку коштів не виникає.

Обмін гривень і доларів можливий в Іспанії, але ось здійснюють обмін банків не так багато і курс у більшості випадків не вигідний.

Витрати на харчування в Іспанії

Розмір витрат на харчування багато в чому залежить від уподобань кожної людини. Набір улюблених страв і апетит у всіх різний.

Ціни в Іспанії на їжу залежать і від місця приготування і прийому їжі. Ті, хто регулярно відвідують ресторани, і кафе витратять більше ніж ті, хто віддає перевагу готувати вдома.

Економічна криза викликала незначне підвищення цін на споживчі товари в Іспанії в 2018 році в порівнянні з цінами в Іспанії, протягом 2017 року. Для орієнтовної оцінки витрат наводимо приблизні ціни на основні продукти харчування.

Расходы на еду в Испании

Середня ціна продуктів в популярних супермаркетах Іспанії

Найменування

Ціна, €

Хліб тривалого зберігання (булка 500 г)

1

Багет (300 г довжина 50 см)

1

Круасан великий

0,8

Рис 1 кг

1

Молоко 1 л 0,6

0,6

Сир місцевого виробництва 1 кг

6

Вершкове масло 250 г

1

Йогурт 6 шт 1 упаковка

2

Яйце 12 шт

1,5

Яловичина 1 кг

5

Свинина 1 кг

3

Філе куряче 1 кг

3

Лосось 1 кг

9

Томати 1 кг

1,7

Томати черрі 1 кг

4

Огірки 1,2

1,2

Картопля 1 кг 1,8

1,8

Цибуля 1 кг

0,5

Банани 1 кг

1,8

Апельсини

1

Яблука

2

Вино 0,75 л

4

Вода питна 1 л

0,6

Оливкова олія 1 л

4

Чорний шоколад (100 г 1 плитка)

1,5

Шоколадні цукерки з начинкою

4

Печиво (100 г 1 пачка)

3

Салат айсберг

1

Сік у пакеті 1 л

1

Ковбаса сирокопчена 1 кг

8

В’ялена ковбаса 200 г 1 упаковка

2

Хамон 1 нога 4.5-7 кг

20-70

 

Місцеві жителі воліють купувати продукти для сім’ї на ринках або в невеликих вуличних магазинчиках, де нижчі ціни на фрукти та овочі. На ринках більше вибір, демократичні ціни на основні продукти і прийнято торгуватися продавцем.

У великих магазинах у вечірній час пропонують знижки, на хлібобулочні вироби ранкової випічки і швидкопсувні товари термін придатності яких закінчується.

Ціни супермаркетах однієї мережі в Іспанії змінюються в залежності від розташування торгової точки. В туристичній зоні все дорожче на 20-30%. На Канарських островах і в північних регіонах Іспанії найнижчі ціни.

Вартість харчування в закладах громадського харчування

Середня ціна в Іспанії в ресторанах або кафе 20-50 євро і залежить від категорії закладу та розташування. У туристичних місцях ціна вища на 30%. Ціна обіду з трьох страв в мережевих кафе Іспанії 12 €. В деяких місцях пропонують «шведський стіл» за фіксовану суму 18-20 € можна їсти без обмеження. В італійських кафе за 4 € легко купити порцію піци, швидкий обід в американській мережі 9 €.

Стоимость питания в заведениях Испании

Зверніть увагу на істотну відмінність цін на алкогольні напої. У ресторанах келих пива Барселони коштує 7 євро, а в барах Коста-Бланки один євро. На харчування витрати в місяць складуть 120-250 € в залежності від уподобань і апетиту. Ті, хто знімає апартаменти з кухнею, можуть обійтися домашньої готуванням і заощадити на харчуванні.

У скільки обійдеться оренда житла і комунальні послуги?

Основна стаття витрат в поїздці або тривалому проживанні в іншій країні оренда житла. Шукати пропозиції в спеціалізованих агентствах має сенс тільки на перший час ціни тут вище. В місцевих газетах безліч пропозицій власників про здачу житла без посередників. Протягом 2-5 днів можна знайти квартиру за вигідною ціною.

Наводимо приблизні ціни на житло в Іспанії.

Ціна оренди квартир в Іспанії

Тип житла

Ціна, € за місяць

Однокімнатна квартира в спальному районі

260

Однокімнатна квартира в центрі міста

300

Трикімнатна квартира в спальному районі

350

Трикімнатна квартира в центрі міста

500

 

Зазвичай в суму оренди комунальні платежі не входять. Їх оплачують додатково середній чек за місяць 100 €. Якщо поїздка тривати кілька днів бронюйте номер в готелі. Місце в номері з сусідами обійдеться в 10 €. Зняти номер на двох десь 35 €. Одномісний номер окремий 65 € за ніч. Хочете заощадити бронюйте місце заздалегідь.

Аренда квартир в Испании

У великих містах і туристичних центрах ціна на 30% вище, ніж у провінції.

Молодь часто користується хостелом. Спальне місце 5-8 € за добу.

Витрати на транспорт

Ціна проїзду у громадському транспорті може відрізнятися в різних регіонах, але в середньому ціна однієї поїздки 1,8 євро або 1 євро, якщо купити проїзну картку.

Увага! Якщо купив квиток пасажир протягом 90 хвилин пересідає на інший маршрут, купувати квиток вдруге не потрібно.

Купівля багато разового проїзного квитка дозволяє використовувати будь-який вид транспорту:

  • наземний — фунікулер, трамвай, автобус;
  • в межах міста — залізничний;
  • підземний — метро.

Ціна поїздки з Мадрида до Барселони на поїзді обходиться в 45-70 €. По мірі наближення дати придбання до дати поїздки ціна зростає. Попередня покупка дозволяє заощадити значні суми.

Іспанці воліють їздити на далекі відстані на власному автомобілі. Річний податок за особистий автомобіль 145 €. Ціна річної страховки залежить від марки в середньому 250-350 €.

У деяких випадках приїжджим з посвідченнями водія міжнародного зразка вигідніше орендувати автомобіль і не користуватися громадським транспортом. Середня ціна бензину в Іспанії сьогодні 1,33 €.

Витрати на інтернет та мобільний зв’язок

Підключення до Всесвітньої мережі в Іспанії дороге задоволення. Підключення через модем – 4 євро в день. Можливо, кабельне підключення, але трафік обмежений 2 Гб в місяць. Ціна 35 євро в місяць. Підключення на термін більше року, вигідніше — 19 євро в місяць.

В Іспанії п’ятнадцять операторів мобільного зв’язку. Ціна послуг молодих компаній трохи нижче. Наводимо тарифи на прикладі іспанського оператора Lebara. Розмова в мережі (500 хвилин на місяць) безкоштовний, понад 0.15 € хвилина розмови. Плата за з’єднання 0.26 €. Хвилина розмови по Іспанії 0.26 €.

Дзвінок з Іспанії в Україну:

  • на стаціонарний телефон 0.12 євро хвилина;
  • на мобільний телефон 0.15 євро хвилина.

Расходы на интернет и мобильную связь в Испании

Ціни в Іспанії на одяг та взуття

Недорогий одяг середнього якості та Іспанії найпростіше придбати в супермаркетах «Carrefou» і «El Corte Ingles». Середня ціна 15-30 €.

В магазинах мережі «Decathlon» широко представлена одяг для занять спортом.

Взуття будь-якого розміру легко знайти у взуттєвих мережевих магазинах. В середньому ціна зимових, куртки моделей 60 €, літніх 35 €. Всі магазини організовують розпродажі в кінці кожного сезону. В цей час вигідно купувати дизайнерські моделі та одяг відомих брендів.

Річний комплект (кросівки, джинси і футболка) можна купити за 80-110 €.

Підводимо підсумки

Національний інститут статистики іспанського королівства зазначає, що 650 € в місяць достатньо для забезпечення мінімальних потреб жителів країни. На цю суму можна орієнтуватися при плануванні поїздки.

Середня зарплата 1880 €, але приблизно третина цієї суми піде на податки.

Легально працевлаштованим іноземним фахівцям і тим, хто зумів організувати в Іспанії рентабельний бізнес, отримав вид на проживання, громадянство і іммігрував в Іспанії, як правило, вдається заробити достатньо коштів на життя в Королівстві.