Як отримати карту поляка

Сучасна Польща демонструє стабільні показники розвитку, економіка знаходиться на підйомі, і якість життя помітно поліпшується. В останні роки держава є лідером Європейського союзу за кількістю виданих іноземцям дозволів на проживання. Насамперед це пов’язаність язано з масовим напливом трудових мігрантів з сусідньої України. У 2018 році вже кілька мільйонів українців працюють в Польщі як на тимчасовій, так і на постійній основі.

Середні зарплати в Польщі до сплати податків перевищують 1000 євро на місяць, а офіційний мінімальний показник з 1 січня дорівнює 500 євро. За рідкісним винятком, закон працевлаштування в польських компаніях на тривалий термін передбачає проходження ряду бюрократичних процедур, пов’язаних із пошуком вакансії, отриманням дозволу на працевлаштування та робочої візи в Польщу. Процес оформлення документів може розтягнутися на кілька місяців.

Карта поляка фото

Один із найбільш доступних способів легальної зайнятості в Польщі пов’язаність язаний з оформленням Карти поляка, яка, крім вільного працевлаштування, наділяє власника нижчою інших прав на території цієї держави. Безумовно, далеко не кожен громадянин з-за кордону може претендувати на подібний документ. Далі в доступній формі розповімо, як отримати Карту поляка в 2018 році українцям та іншим іноземцям.

Примітка. Інформація заснована на офіційних відомостях польських урядових ресурсів і законі «Про Карту поляка» від 7 вересня 2007 року (зі змінами 2008 і 2016 років).

ЗМІСТ

  1. Що дає Карта поляка
  2. Вимоги для отримання Карти поляка
  3. Процедура оформлення Карти поляка
  4. Причини відмови і термін дії Карти поляка

Що дає Карта поляка

Карта поляка (Karta Polaka) – це офіційний документ, який видається громадянам пострадянського простору (СНД і країни балтії) або особам без громадянства, котрі проживають на території цих держав, і який свідчить про приналежність до польського народу (етнічні корені) і наділяє особу певними правами в Польщі.

Важливо. Карта поляка не дозволяє автоматично отримати польський вид на проживання, громадянство і навіть безперешкодно відвідувати Польщу.

Що дає Карта поляка?
  • Безкоштовне отримання польської національної візи (тип D), яка діє до одного року і дозволяє не тільки вільно перетинати кордон з Польщею, але і до 90 днів перебувати в інших європейських країнах, які дотримуються Шенгенського права ЄС.
  • Право на здійснення професійної діяльності в Польщі без попереднього оформлення дозволу на роботу, тобто майже нарівні з місцевими жителями і громадянами Євросоюзу, ЄЕП та Швейцарії.
  • Право на відкриття та ведення бізнесу в Польщі на рівних умовах з поляками.
  • Право на інформаційну та інші види допомоги від консульства Польщі в разі загрози життю і безпеці, а також можливість безкоштовно подати заяву на отримання польського громадянства до дипломатичного представництва.
  • Безкоштовне медичне обслуговування (допомога) у Польщі в разі екстрених ситуацій.
  • Знижка до 37% на користування послугами залізничного транспорту і безкоштовне відвідування державних музеїв у Польщі.
  • Безкоштовне навчання у польських вишах, отримання початкової та середньої освіти, доступ до стипендій та пільг для студентів.
  • Отримання фінансової допомоги з державного та місцевих бюджетів Польщі на підставі програм підтримки поляків за кордоном.
  • З 1 січня 2017 року у разі проживання на польській території володар Карти поляка має право на грошову допомогу (протягом 9 місяців) в розмірі 30% від мінімальної заробітної плати на кожну неповнолітню дитину і 50% для себе і дружини. Після закінчення 3 місяців ставка зменшується до 15 і 30% відповідно.
  • Можливість безкоштовно отримати посвідку на проживання в Польщі та дозвіл на постійне проживання, а через рік подати заяву на польське громадянство.

Як вже згадувалося вище, Карта поляка видається виключно громадянам (особам без громадянства) країн колишнього СРСР. Крім того, кандидат не повинен мати польський паспорт або статус постійного жителя в Польщі.

Вимоги для отримання Карти поляка

  1. Доказ наявності у кандидата польських коренів (національність або громадянство Польщі в минулому). Наприклад, свідоцтво про народження або хрещення, шкільний атестат, військовий квиток, акти цивільного стану, архівні виписки. Крім того, приймаються оригінал і копії документів, які свідчать про те, що один з батьків або бабусь/дідусів або двоє з прабабусь/прадідусів мають/малі польське громадянство.

Примітка. Якщо іноземець не підпадає під дію закону «Про репатріацію» від 9 листопада 2000 року й інші документальні свідчення про польське коріння відсутні, дозволяється надати сертифікат від уповноваженої організації поляків (діаспори) в своїй країні про те, що кандидат протягом останніх 3 років надавав допомогу і брав активну участь у заходах із просування польської мови і культури.

  1. Визнання в якості рідної та, відповідно, володіння польською мовою на базовому рівні, а також знання історії, культури та звичаїв Польщі.
  2. Подання письмової заяви про приналежність до польської нації (народу).
  3. Запевнення в тому, що кандидат і родичі не репатріювалися або були репатрійовані з польської території на підставі урік 1944-1957 років між Польщею і радянськими республіками Білорусі, України, Литви чи СРСР.

Процедура оформлення Карти поляка

Заява на отримання Карти поляка подається особисто в Консульство Польщі в країні проживання іноземця або спеціально уповноваженому воєводі на польській території. Попередньо потрібно підготувати перелік документації та домовитися про зустріч в телефонному режимі.

Важливо. Повнолітній кандидат на Карту поляка повинний самостійно дзвонити в Консульство, оскільки вже на цьому етапі перевіряється ступінь володіння польською мовою.

Документи для оформлення Карти поляка:
  • Оригінал і копії закордонного та внутрішнього паспортів (сторінки з фотографією і реєстрацією).
  • Заповнена анкета-заява і одна кольорова фотографія (35 х 45 мм), зроблена не пізніше 180 днів тому.
  • Документ, що підтверджує наявність польських коренів (див. вище). Доказ мовних навичок (якщо є): наприклад, диплом про закінчення навчального закладу з викладанням польською.

Важливо. Іноземці до 18 років отримують Карту поляка за заявою батьків, які вже мають цей документ. За наявності Карти тільки в одного з батьків потрібна згода іншого в присутності польського консула або письмове підтвердження (за попередньою домовленістю), завірене нотаріусом. Діти старше 13 років повинні також бути присутнім на співбесіді, а ті, хто старше 16 років, мають даті особисту згоду на отримання Карти поляка.

Співбесіда на карту поляка

Зазвичай співбесіда триває не більше 15-20 хвилин, протягом яких перевіряється володіння польською мовою, базові знання звичаїв, історії та традицій Польщі. Наприклад, можуть запитати про видатних діячів культури, спорту чи науки.

За свідченнями іноземців, успішно отримали Карту поляка, пройти співбесіду не становить особливих труднощів. Головне – приділити увагу мовним навичкам і дійсно мати польське походження.

Примітка. Процедура отримання Карти поляка здійснюється безкоштовно і займає в середньому від 1 до 3 місяців, іноді до півроку.

Причини відмови і термін дії Карти Поляка

Карта Поляка видається на 10 років з правом подальшого продовження на аналогічний період шляхом подання відповідної заяви не пізніше 3 місяців до моменту закінчення дії документа. Іноземцям старшим за 65 років Карта видається на невизначений термін.

Важливо. Неповнолітні особи зобов’язаннями пов’язані звернути з проханням продовжити цей Карти поляка мінімум за 3 місяці до настання повноліття (18 років), інакше через рік документ анулюється.

Найбільш часті причини відмови у видачі Карти поляка пов’язані з наданням недостовірної або фальсифікованої інформації. А також з підозрою щодо незаконних дій кандидата, спрямованих проти безпеки, суверенітету і національних інтересів Польщі.