Тепер українці в Польщі отримуватимуть більше

Уряд Польщі прийняв спеціальне розпорядження, щоб валова мінімальна заробітна плата була щонайменше 2 250 злотих (16 550 гривень).

Для іноземних працівників, в тому числі українських трудових мігрантів, уряд Польщі зробив справжній новорічний подарунок. Мінімальна заробітна плата з 1 січня 2019 року збільшена на 7 відсотків у порівнянні з минулим роком.

Для українських трудових мігрантів, які мають низьку кваліфікацію – це істотне підвищення. Гарантований мінімум, який вони зможуть отримувати після сплати податків – 1 634 злотих (за нинішнім курсом – 12 000 гривень).

Також польський уряд підняв і погодинну ставку. З 1 січня кожен працюючий в Польщі буде отримувати 14,7 злотих за годину (100 гривень за годину), «чистими» виходить 74 гривні.

Спеціальні державні служби в Польщі пильно стежать, щоб роботодавці платили не менше діючої мінімальної заробітної плати. Якщо виявляються порушення, з роботодавця стягуються великі штрафи.

Очевидно, що цим та іншими подібними рішеннями, польський уряд хоче зацікавити українських трудових мігрантів і надалі залишатися працювати в Польщі. Саме через те, що рівень заробітної плати в Польщі нижчий, ніж в інших європейських країнах, потік українських трудових мігрантів в 2018 році був вже не такий великий.

Нагадаємо, раніше ми писали про офіційні дані уряду Угорщини, згідно з якими в країні працює близько 40 тисяч українців.

Джерело: news.eurabota.ua

16.01.2019