Ліван оголосив, що не буде платити за боргами

Ліван оголосив, що не погасить свій борг, повідомляє AP. Це перший раз в історії Близького Сходу.

Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діабі визнав під час телевізійного виступу, що країна не буде виплачувати кредит на суму 1,2 млрд євро (1,35 млрд доларів), перша виплата по якому повинна відбутися в понеділок.

Рішення уряду було прийнято після зустрічі президента, прем’єр-міністра і високопоставлених фінансових чиновників.

Прем’єр-міністр заявив, що Ліван не може погасити борг через триваючу економічну кризу, яка призвела до скорочення валютних резервів до критичних рівнів.

«Валютні резерви впали до «тривожного і небезпечного рівня», – сказав Хасан Діабі.

У січні він очолив технократичний уряд, яке зіткнувся з кризою на тлі безпрецедентних протестів.

Прем’єр-міністр додав, що корупція «розбестила державу», і тепер уряд буде прагнути реструктурувати борг країни шляхом переговорів з кредиторами.

Хасан Діабі пообіцяв реформи банківського та енергетичного секторів і скорочення державних витрат.

Він попередив, що 40% жителів скоро опиняться за межею бідності, а також пообіцяв захистити банківські депозити.

Ліван був вкинутий в політичну кризу в жовтні минулого року після того, як його економіка протягом декількох років виділяла багато коштів на вирішення конфлікту в сусідній Сирії.

Вартість ліванського фунта, прив’язаного до долара, знецінилася, і банки ввели суворі обмеження на выведення і переказ доларів.

Заворушення спалахнули на Близькому Сході. Вони були викликані слабким економічним зростанням, високим рівнем безробіття і місяцевими антиурядових протестів.

На кінець 2019 року заборгованість країни в розмірі 87 мільярдів доларів становить приблизно 155% від валового внутрішнього продукту (ВВП). Ліван ніколи не порушував своїх зобов’язань.

Місцеві банки, які є основним кредитором в Лівані, виступають проти рішення кабінету міністрів оголосити про банкрутство. Банкіри говорять, що це завдасть шкоди банківському сектору і зашкодить його відносинам з іноземними кредиторами.

Однак багато законодавців і економістів наголошують на необхідності захисту валютних резервів країни. Протестуючі також заявили проти погашення боргу.